Сряда, 08 Май 2024
    
Бургас Спорт

215 000 лева финансова инжекция за ФК „Черноморец 1919“ след оттегляне на бетинг-спонсор

  09.02.2024 12:35  
215 000 лева финансова инжекция за ФК „Черноморец 1919“ след оттегляне на бетинг-спонсор

Община Бургас приема рекорден бюджет за спорт

 

Георги РУСИНОВ

 

Финансова инжекция от 215 000 лева ще се окаже спасяваща за футболния клуб „Черноморец 1919“. В бюджета на единствения професионален клуб в Бургас се отваря дупка от 400 000 лева заради оттеглянето на бетинг-компаниите като спонсори. За казуса информира председателят на Спортната комисия Красимир Калудов по време на заседанието, в което се коментираха средствата в общинския бюджет за спорт.

„Отборът ще изкара до края на това първенство, но за следващото въпросителните са много. Искам да попитам заместник-кмета по финансите дали има възможност и каква сума можем да отделим, за да им помогнем? ФК „Черноморец 1919“ е вероятно най-евтиният отбор като издръжка в „Б“ група, но въпреки всичко отборът се надиграваше успешно и със „Септември“ (София), и с ЦСКА 1948. Те се развиват доста добре и ако можем да увеличим бюджета им, ще им осигурим устойчивост. Едва ли Общината може да уреди още 400 000 лева, това е нещо огромно“, каза той.

Заместник-кметът по финанси Станимир Апостолов коментира, че е запознат с проблема с бетинг-компаниите.

„400 000 лева е много сериозна сума. Разбира се, че доводите ги приемам, тъй като виждате всички, че с поправките в държавния бюджет, бетинг-компаниите, които са основни спонсори на спортните клубове, масово се оттеглят. Виждате какво става с баскетбола на ЦСКА, футболният ЦСКА 1948 продава усилено играчи. Бетинг-компании масово или намаляват, или прекратяват спонсорствата си, тъй като в държавния бюджет има заложени четвърт милиард повече данъци от хазарт. Този дефицит на „Черноморец“ Общината не може да го покрие целия, нужно е клубът да потърси и спонсори. Може би в рамките на 215 000 лева можем да завишим. Това може да покрие общинският бюджет, но средствата да са насочени към школата“, посочи ресорният зам.-кмет.

Членовете на комисията Георги Маринчев и Тодор Йосифов изказаха мнения, че подкрепят увеличението във финансирането на „Черноморец“, но изразиха съмнения, че и други отбори ще поискат такова. Маринчев дори предложи, ако има възможност да се предвидят повече средства и за двата волейболни отбора и този по баскетбол, тъй като са на водещи позиции в елитните първенства. Апостолов отговори, че всички представителни отбори са подкрепени подобаващо и заяви, че тази година Община Бургас има рекорден бюджет за спорт – над 3 млн. лева.

„Както виждате, подпомагат се отбори, които имат спонсори, не подпомагаме такива изцяло и само с общински средства. Не можем да говорим за чисто общински клубове, както бяха на времето и „Нефтохимик“ и „Черноморец“. Това е клуб, който за разлика от всички останали клубове, си изпълни за една година инвестиционните намерения. Създаде нова база с осветление. На същата база подготвя проект с трибуни, който да получи лиценз за професионален футбол. Само до момента са налели половин милион лева. Това са ми доводите да възприема това предложение“, уточни заместник-кметът.

Явор Костов от БСП сподели, че Общината е длъжна да помогне, защото Бургас заслужава да има отбор в професионалния футбол. Той изрази надежда, че с такава ангажираност ще се намери и някой по-сериозен спонсор.

Другият ресорен заместник-кмет – този по спорта, Манол Тодоров, също взе отношение по темата. Той заяви, че доводите на комисията са добри.

„Устойчив отбор има, когато има дом. „Черноморец“ направи немалки крачки и започнаха да си изграждат базата. Миналата година в края кандидатстваха и искат да започнат по втора фаза работа с проект за 6 милиона лева. Бетинг-компаниите не само ще отворят една пропаст. Те, оттегляйки се от спорта в България, ще фалират огромен процент от клубовете. Това ще стане още тази година. Ние можем да се гордеем, че с финансовата политика, която Община Бургас има, имаме възможност да подпомогнем единствения си професионален футболен клуб в момента. Според мен не трябва да коментираме изобщо трябва ли да се случи, или не. Щом финансистите казват, че може, значи е така. Това е рамка в началото на бюджета. Ще има и актуализация. Желателно е наистина бизнесът да живне малко. Ще правим срещи в следващите месеци, за да има някакво обединение, защото само така ще се случат нещата. Искам да завърша с това, че тази Спортна комисия трябва да се гордее, че с близо 1 млн. лева повече е бюджетът за спорт на Община Бургас“, обясни той.

Така комисията формулира предложение, което бе възприето от администрацията, а именно за ДЮШ на ФК „Черноморец 1919“ да бъдат увеличени средствата с 215 000 лева. Предстои следващата седмица бюджетът да се гласува в зала.