Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:25Четвъртък

  20 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Животът в айтоското село Дрянковец се раздвижи

  29-01-2020 0 1688

  Снимка:

  Нова църква, къщи за гости, бебета и интерес към имотите бележат началото на дрянковската 2020 година

  Дали заради новата църква, или заради двете нови къщи за гости и третата, която се кани да строи руски гражданин, от известно време животът в малкото айтоско село Дрянковец видимо се раздвижи. Интерес има и към имотите, цените им скачат, разказват местните. Сега повече деца щъкат по дрянковските улици, може би защото кметският наместник Севие Пехливанова продължава да се бори с демографската криза. Материалният стимул за младите родители е скромен, но определено резултати има.

  Преди Севие да бъде избрана за кмет на селото през 2015 година, в Дрянковец не изплакваше и по едно бебе годишно. Кметицата не остана безразлична към многогодишната тенденция за застаряване на Дрянковец, и още преди пет години категорично заяви, че ще възнаграждава с лични 100 лева всяка дрянковска майка с новородено на ръце.

  Вече е петгодишна традицията Пехливанова да честити рожбите лично, и спазвайки обещанието си, да носи в дома на младите майки специален поздравителен адрес и паричната премия. На родителите кметицата благодари, че подмладяват селото и споделя с тях желанието си да чува повече детска глъч.

  Тези дни Севие Пехливанова отново имаше повод за радостна визита - този път в дома на младата Зейнеб Пехливан, за да й честити третия син – Миран. „Радвам се, че селото ни взе да младее. Раждат се деца, купуват се парцели и къщи, има вече къде да посрещаме и туристи", не без гордост коментира за „Народен приятел“ дрянковската кметица.

  Тази седмица разтропаната дама организира и първият общоселски празник за 2020 година. Пехливанова събра жените в селото на ритуал и трапеза за Бабинден. За първи път в селото беше организиран и конкурс „Баба с най-много деца, внуци и правнуци". Първото място заслужи баба Мийрем с три деца, четирима внуци и четирима правнуци. На второ място се класира баба Фийдес с три деца и седем внуци. „Да са живи и здрави и много да ви радват. А догодина да прибавите по още един внук и правнук в семействата", бяха пожеланията на Пехливанова.

  От пет години дрянковлии вдигат наздравици заедно на всички календарни, местни, християнски и мюсюлмански празници. Но и заедно се трудят доброволно, за да е по-чисто и подредено селото им. Имат обща цел и девиз, който следват: „Дрянковец - чисто и зелено село!". И благодарят на кмета Васил Едрев, че има грижа за селото и подкрепя морално и материално всяка местна инициатива.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.