Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:15Сряда

  23 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Започна битката за ученици в гимназиите

  17-06-2019 0 676

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Към 15 часа изпитните работи на всички седмокласници от областта отпътуваха за столицата. 3625 ученици се явиха на изпит по български език и литература в така наречените „малки матури“.

  Учениците бяха разпределени в 298 зали в 105 училища. Децата със СОП бяха настанени в 14 зали, по едно в класна стая. Осигурени са за тях необходимите сътрудници за нормално провеждане на изпита. Към нормалното време за работа в двете части за децата със специално образователни потребности е добавено още време – 30 минути за първата част и 50 минути за втората. Няма сигнали за нарушения.

  „Всички квестори се явиха, нямаше нужда от заместване с резервните, от специално сформираната за целта група. Сутринта бе изтеглен вариант 1“, коментира инж. Виолета Илиева, началник на РУО. Тя припомни, че оценката от изпита по български език и литература ще бъде една. Учебното съдържание бе структурирано в две части: първата част, която бе с продължителност 60 минути, включва тест от 25 въпроса. По голямата част от въпросите са със затворени отговори и само  6-7 с отворени. Един от последните изисква повече разсъждения. Втората  част е  деветдесет минути – слушане на текст и след това дидактическа задача. Произведението за преразказ, което се падна тази година, е приказката „Богатствата на момъка" от Георги Русафов, съобщи БНТ.

  Седмокласниците могат да съберат максимум 100 точки от двата модула.

  Новото тази година, да припомним е, че като приключи изпитното време, работите заминават за София, където се предават за сканиране и качване в системата. Изпитните работи ще се проверяват електронно.
  Оценителските центрове, които са два и се намират в Електрото и в Търговската гимназия, започват работа от 21 юни. Двете комисии – по български език и литература и по математика започват да проверяват работите. До 27 юни трябва да приключат с проверяването на определеното им от МОН количество работи.

  От трети юли започва подаването на заявления за кандидатстване в различни паралелки по профили и професии. „Надяваме се родителите да направят своя информиран избор, съобразявайки се с желанията и възможностите на децата си. Новото тази година, е, че заявленията няма да се подават на хартия, а само чрез специалната платформа – в електронен вид. Родителят може сам да си попълни заявлението, ако не е в състояние, може да отиде в училището, където детето е завършило седми клас и там да бъде подпомогнат. И след това започват класиранията“, обобщи инж. Илиева.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.