Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:55Вторник

  15 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Заличеният кандидат за кмет на „Ние, Гражданите“ с последен опит в съда

  09-10-2019 0 266

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  Заличеният от Централната избирателна комисия кандидат за кмет на местната коалиция „Ние, Гражданите“ адвокат Теодор Шейков влезе в Бургаския административен съд, където на последна инстанция бори решението на ЦИК, с което бе отстранен от участие на местния вот. Той се яви в съда с адвоката си Стоян Стойчев и представители на коалицията, сред които вторият и третият в листата – Ангел Божидаров и Тодор Ангелов.

  В залата защитата поиска да бъде разпитан домоуправителят Георги Димов, който от дълги години познавал цялото семейство на Шейков. Представителят на Общинската избирателна комисия – Бургас в лицето на заместник-председателя Данаил Средков не възрази против това искане, но се възпротиви срещу жалбата на Шейков. Съдът позволи да бъде разпитан домоуправителят.

  Адвокат Стойчев обясни, че в техния случай клиентът му е заличен заради данни нанесени по служебен път, без самият Шейков да е знаел за тях. Затова той обясни, че следва да се приемат за незаконосъобразни и да се приеме действителното положение – а то е, че клиентът му има и постоянен и настоящ адрес в Бургас.

  Свидетелят заяви, че адвокат Шейков живее в съседния вход на блока, в който е и той в „Лазур“ от поне 5-6 години. Познавал цялото му семейство, а кандидатът за кмет дошъл да живее там заедно със съпругата си и дъщеря си след като баба му починала. Познавал го добре, засичал го всеки ден. Имали общи хобита, които практикували заедно и говорели за тях – подводен риболов и кулинария.

  След като бе изслушан свидетелят, съдебния състав даде думата на двете страни. Адвокат Стойчев помоли съдът да вземе предвид, че отразените данни в ГРАО били неверни и неправилни и съответно незаконосъобразни.

  „Те не съдържат точни данни, което ощетява правото на клиента ми да участва като кандидат за кмет и в листата за общински съветници на местните избори“, обясни юристът.

  Освен това Стойчев добави, че Шейков е бил допуснат до регистрацията за общински съветници и чак при справката направена от ЦИК е заличен, заради нереалните данни.

  „Те посочват тези данни, без да са проверили дали те са реални, или не и взимат решението на база на един служебно генериран адрес“, каза още адвокат Стойчев.

  Данаил Средков от своя страна заяви, че справката на ЦИК е била извършена след изтичане на срока за регистрация на общински съветници и добави, че в почти всяка община има заличени кандидати.

  Теодор Шейков от своя страна заяви в последната си дума, че всеки гражданин има право да поправи неточните за него лични данни във връзка с регулацията за защита на личните данни (GDPR). Той обясни и че имат справка, че поне за последната година не е напускал страната дори за ден.

  „Служебната практика показва, че в такива случаи следва да се вземе предвид реалната обстановка, а не служебно отразените данни“, завърши той.

  Административен съд – Бургас ще се произнесе днес по делото.

   

  Очаквайте подробности!

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.