Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:29Понеделник

  27 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Йоско Алипиев сплотява общността в квартал „Победа“

  01-12-2019 0 1033

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

   

   

  Доброто е заразно – това доказва на практика един интересен човек, кръстил фирмата си „Работническо дело“, която е в Бургас. А да сплотяваш хората и да ги променяш към по-добро е дарба и мисия, на която трябва да си изцяло посветен. Да вярваш в околните – да изискваш и даваш, намирайки точния баланс, е нещото, на което учи и синовете и работниците си.

  Йоско Алипиев ме посреща усмихнат в офиса си в бургаския квартал „Победа“. Логично първото нещо, което питам, е защо е кръстил фирмата си на официоза на БКП, което си е явна препратка към едно минало време.  „Работническото дело аз лично свързвам с един безгрижен живот и за това избрах фирмата ми да се казва така. Целта ми е да се занимавам с работници . Имам в момента една бригада в БМФ – Порт Бургас и една в „Промет стил“, обяснява той. А славата му на благодетел и добър човек го изпреварва многократно. Помощта и влиянието, което има сред живеещите в квартала, които принципно се свързват по-често с неприятни случки, е много голяма.

  Заговаряме за доброто и за мотивацията да го прави. „От дете съм такъв – идва ми отвътре. Бях твърде малък, когато платих глобата в автобуса на едно семейство, тръгнало от тук да води детето си в болницата. Нямаха пари. Дадох моите последни, като не исках контрольорката да им казва. Просто исках да направя добро“, връща се назад в спомените си Алипиев.

   

  За децата

   

  Сега той започва да подпомага семействата на своите работници, чиито деца ходят редовно на училище. За онези, които успяват в училище, татковците ще получават допълнително парички към заплатите.

  Работодателят разказва как стига до тази идея: „Дойде при мен в офиса баща с дъщеричката си – имаха някакъв проблем и като свършихме разговора с него, попитах детето дали ходи на училище и знае ли стихотворение. Обещах й да я почерпя с лакомства, ако ми каже стихотворение. И то започна, стигна до някъде и се запъна. Тогава се договорихме като го научи цялото – да дойде и да ми го каже. Разбира се, детенцето получи лакомства. Но след няколко дни момиченцето дойде и като войник изрецитира цялото стихотворение. Получи отново лакомства и паричка, за да се почерпи. Така работя и с моите двама синове“, разказва бизнесменът за новата си благотворителна идея.

  Той е категоричен, че „най-добрият начин да обясниш нещо е да даваш пример“, затова във всичките акции включва двамата си синове и всички работещи при него във фирмата.

  „Преди няколко години накарах малките да изберат тридесет свои здрави играчки, които отдавна събират прах из апартамента. Да ги почистят и ако има нещо по тях за ремонтиране, да ги ремонтират. Те бяха много любопитни защо трябва да го правят. Като наближи Коледа отидохме в магазина. Купихме още толкова играчки и за момиченца. Накарах моите работници да изберат около тридесетина семейства, които са в много  голяма нужда. Със средства от моята фирма и с помощта на други мои приятели направихме и торби с храна, които общо взето съдържаха онова, което всеки трябва да сложи на трапезата си за празник като Коледа. Събрахме децата и родителите им в един клуб, а един от моите работници се облече като Дядо Коледа и раздаде подаръците за малките и продуктите за техните родители“. Синовете на Йоско са част от този празник, самите те виждат блясъка в очите на децата и тяхната радост за играчките. „Така те самите видяха онова, което събира прах у дома колко е ценно за онези, които нямат“, продължава разказа си. Големият му син пък, сам без подкана, отива и със спестяванията от джобните си купува лакомства. „Тогава разбрах, че съм си свършил работата като родител и че часовете, в които съм разговарял дълго и обяснявал търпеливо, не са отишли напразно“, заключава Йоско.

  В момента големият му син е в Нотингам, Англия, и учи международно право. Връзката между баща и син е много силна и вярата един в друг -  невероятна. Малкият, който сега е в пети клас, бавно и сигурно върви по пътя на брат си и знае, че независимо от това каква професия ще избере, той преди всичко трябва да бъде добър човек. „Правилното е да бъдеш добър човек в живота, от там нататък – ще се оправиш“ – на това е научил синовете си Алипиев. Това казва и на работниците си. От три години фирмата прави и тази благотворителност за Коледа, към която са съпричастни и работниците в нея. Целта е да се сплоти общността, да се зарази с доброто поне още едно семейство, две, три… Да се промени, макар и малко, обликът на квартала.

  Макар Йоско да живее в друг квартал, неслучайно е избрал офисът му да е в „Победа“ - причината е да влияе по-добре на общността.

   

  За работниците

   

  Разказва ми последния случай от преди  няколко дни: При него идва семейство с болно дете, което се лекува в София. Нужни са 1400 лева. „Не давам нищо на доверие. Искам да ми се представят документи“, категоричен е Алипиев. Било ден за заплати. Като идват работниците от фирмата, за да си получат парите, той им разказва за семейството в нужда и предлага - който иска, да се включи в благотворителната акция и да помогне. Всичките тридесет мъже дават пари. „Всеки извади и даде, кой пет, кой десет, кой двадесет лева. Останалата сума я допълних аз. Целта ми бе да ги накарам да почувстват силата на доброто, на това да помогнеш на човек в нужда. Тези хора се почувстваха като едно семейство“, разказва работодателят, който не крие, че неговите работници не са с блестящо образование. Но той е уверен, че в тях се крие огромен потенциал, такъв какъвто има в общността, населяваща квартал „Победа“.

  Друг начин, който е намерил работодателят за сплотяване и развитие на общността в квартала и който прави и със съдействието на местната организация на ПП ДПС, са спортните турнири. „Последният турнир по футбол бе на 20 октомври  и се превърна в истински празник. Събраха се желаещи да участват в 6 отбора. Като основно това са работници от фирмата. Известната футболна звезда Радостин Кишишев бе при нас. Той подари две топки на децата“, разказва пресните спомени Йоско. Турнирът се казва точно „Работническо дело“ и се превръща в истински празник, а дворът на местното училище „Христо Ботев“ целия ден е огласян от радостна гълчава. Както му е редът, накрая победителят получава и купа. Но истинската награда е за организаторите, които са накарали хората да спортуват, да мислят позитивно и да се радват на победата на другия.

  За конкуренцията Алипиев е категоричен, че трябва да я има, но тя да е надграждаща. Мрази завистта. „Ако аз карам „Мерцедес“, а съседът ми „Лада“, не трябва той да си мисли как да направи така, че и аз да седна в ладата, а да насочи усилията си той самият да си купи по-хубав „Мерцедес“ от моя“, като шега, но много точно дава пример бизнесменът.

  Преди отоплителния сезон заедно с БМФ – Порт Бургас и  „Росбултранс“ – две фирми, с които си партнира „Работническо дело“, са раздали дърва за огрев на социално слаби семейства. „Обсъдихме с моите работници кои семейства трябва да получат дърва като дарение. Хората се познават много добре тук и сами предлагат точните нуждаещи се.

  За предстоящата Коледа шефът на „Работническо дело“ има друга нестандартна идея. Заедно със своите работници да мине по „Александровска“, там където около Стоматологията стоят възрастните женички със своята стока, и да изкупят всичко от тях. „Не искам само аз да давам, макар за мен това да е начинът ми на живот. Искам да науча и другите да изпитват удоволствие от даването, от радостта да видиш едни светнали очи. Какво повече от това. Светналите от благодарност очи струват много повече от парите, които могат да се спечелят“, непринудено разказва Йоско. 

  А в главата ми се върти червеят на съмнението, типично по нашенски, и не се сдържам и го провокирам: няма ли хора, които да злоупотребяват с добрината му и да искат да живеят на негов гръб. „О, да, има. Идват при мене за пари. Но аз първо питам: работи ли и ако не – защо. Обикновено тукашните хора отговарят, че нямат образование, не ги искат на работа … и такива мотиви. Тогава аз предлагам на човека от следващия ден той да започне работа при мен. Ако дойде и започне работа, ако е добър работник – аз също му помагам. Ако не дойде да работи, и аз не помагам“.

  Иначе в „Работническо дело“ регулярно се излъчва работник на месеца, който получава финансов бонус. А работодателят не дели хората на млади и стари, а на такива, които възприемат и такива, които не възприемат добрия, честния начин на живот.

  Собственикът на доказалата се сред фирмите – партньори фирма с име, което връща към соца, живее по европейски, в конкурентна среда. Непоправим оптимист, с широката усмивка той е истински убеден, че доброто може да се възпитава – то заразно и с удоволствие разнася тази зараза сред жителите на Бургас.

   

  Янка Пейчева, сътрудник в офиса на „Работническо дело“ :

  Единствената му лоша черта е, че е много добър

  От година и половина работя в тази фирма. По-добър работодател не съм имала. Ако трябва да го оценя по десетобалната система - бих му дала 12, не, 120 му давам. Работи се много лесно с такъв началник – той е коректен, уважителен. Единствената му лоша черта е, че е много добър. Това е човек, който ако може, ще помогне на всеки. Работила съм на четири места – и в държавно, и в частно – такъв работодател като него не съм имала. Всички работници тук получаваме уважение от него и коректно заплащане.

  Страхил Ангелов, бригадир в "Работническо дело":

  Целият квартал го обича и слуша

  Йоско е невероятен човек, който постоянно се грижи за всички. Какъвто и проблем да имаш – той помага. От три години работя за него. Бригадир съм на пристанището. Имаме си много голямо доверие. Преди пак съм работил, но сега се чувствам далеч по-добре. Работата ми е сигурна. Целият квартал „Победа“ го обича и го слуша. Думата му на две не става – с много голям авторитет е.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.