Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:30Събота

  20 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Все по-често виждаме „кротки“ малки деца, играещи на смартфон

  20-06-2017 0 1184

  Снимка: личен архив

  Днешният читателски въпрос към психолога е свързан с актуалната тема за децата и  зависимостта  от компютрите и интернет.

  *Имам син на 10 години, който често играе на компютърни игри. Ние с баща му искаме да общува повече с други деца и да излизат навън, но той не желае. Една приятелка ми каза, че вече имало  компютърна зависимост и при децата. Не мисля, че той е зависим, защото не играе постоянно, но виждаме, че и другите деца не играят навън, а стоят пред компютрите си в къщи. Това нормално ли е според вас?

  Р. Стоянова, гр. Айтос

  Живеем в технологичен свят, в който  е трудно да си представим ежедневието си без  интернет

  Мобилните оператори предоставят все по-изгодни оферти, свързани с ползването на нета през мобилния телефон. Свободният достъп на обществени места също се разраства. Животът ни е по-лесен, защото с едно кликване можем да открием информация за всичко, което се сетим, която преди 15 години се налагаше да търсим в библиотеките и това ни отнемаше много повече време.  Но дали тези факти  наистина ни спестяват време и ни носят единствено ползи? Всъщност  наравно с ползите, нарастват и вредите и най-голямата от тях е опасността от пристрастяване.  

  В България  през 2016 г. е направено изследване, резултатите на което показват, че най-активните потребители на интернет са били младежите на възраст между 16 и 24 години, като 87.2% от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

  Младежите са по-предразположени към пристрастяване.

  По мои наблюдения, обаче за съжаление, тази граница във възрастта е с тенденция да намалява. Все по-често на обществени места виждаме „кротки“ малки деца, играещи на смартфон, които обаче веднага  реагират агресивно, ако устройството им бъде отнето.  Необремененото от виртуалния свят дете, не стои дълго на едно място, то се движи и търси игри, свързани с движението. И ако види друго дете наблизо, то обикновено веднага се свързва с него и започват да играят заедно.Такива деца са шумни и емоционални.  Но за съжаление днес все по-рядко наблюдаваме подобно поведение при децата.  А и все по-лесно става за родителите да предложат телефона или компютъра на детето си, за да стои на едно място, да мълчи или за да не „пречи“  .

  Вече все  по-рядко виждаме забавляващи се навън деца

  Деца, гонещи топка, или играещи на криеница, гоненица или на други игри, които преди  10-15 години бяха ежедневие и основните забавления на децата.  Но все още се намират родители, които се опитват да ограничат достъпа на децата си до интернет, като не им купуват телефони, не им разрешават да играят на компютърни игри.  Можем ли да „предпазим“ детето си от тази нарастваща тенденция да желае повече да е затворено у дома с таблета  или смартфона в ръка, вместо да играе навън и да се забавлява като общува реално с други деца.

  Пред какво са изправени родителите днес?

  В тази връзка се сещам за един случай от моята практика, който тогава ме беше провокирал да се замисля за опасността, пред която сме изправени като общество. Преди година и половина  при мен дойде една майка на 6- годишно момченце, която беше изправена пред  дилема и не знаеше как да я разреши. Тя и съпругът и смятаха, че компютърните игри и интернет като цяло не са полезни за детето им и го насърчаваха да играе повече навън. Проблемът се състоеше в това, че детето имаше желание да общува с други деца, но не намираше такива на своята възраст, които да желаят да излизат навън и всички, които познаваше предпочитаха да стоят пред таблета или компютъра у дома си.  Но майката не се беше отказала и беше успяла да убеди две други майки да излязат с децата си навън. Двете деца, обаче носили със себе си таблети и не пожелали изобщо да се откъснат от тях, за да играят с другото дете. Тогава майките решили следващия път да не взимат никакви устройства, за да могат децата да играят на реални игри, а не на виртуални. Тогава, обаче се явил друг проблем, двете  деца, които често играели компютърни игри, през цялото време обсъждали различни герои и действия, свързани с тях и другото дете не успявало да вземе участие в тези разговори, защото те не му били познати и тогава то отново се почувствало изолирано.

  Родителите определено бяха поставени пред голямо предизвикателство. От една страна те желаеха тяхното дете да има щастливото детство, което по техните думи, те са имали като малки , но от друга страна искаха това да се случи в големия град, където общуването и забавленията при съвременните деца, вече става предимно през компютърните игри и социалните мрежи като цяло.

  На тези родители не им оставаше нищо друго, освен да потърсят друга социална среда за детето си , което нямаше да е лесно в града, в  която живееха, или просто да му позволят да общува като останалите деца, с помощта на интернет.

  Те взеха решение да не налагат пълно ограничение на детето си от компютърните игри, но да контролират  времето, през което то прекарва пред компютъра.

  Днешните  родителите често са изправени пред  трудна за разрешаване ситуация.

  Понякога въпреки желанието на родителите да направят най-доброто за детето си, ограничавайки го от вредите, свързани с честите игри на  компютъра, таблета или смартфона, те се изправят пред факта, че така могат повече да му навредят, като несъзнателно го  изолират от социалната среда, която днес по-често се намира в интернет пространството, отколкото в общуването на живо.

  Какви са вредите и какво ни очаква?

  Един от проблемите, пред които сме изправени днес като общество е, че през последните години наблюдаваме една тенденция към затруднения при  общуването между младите хора и децата. Днешните младежи все по-рядко общуват по начина, познат  десетки, стотици години назад във времето. Сега е „модерно“ да „си говорят“ в интернет пространството, чрез различни игри, социални мрежи и т.н. Но това е виртуалност, създаваща грешна представа , нагласа и очаквания към истинския свят и към околните като цяло.

  В „новия свят“ всичко е лесно и се случва веднага. Там можеш да бъдеш всеки, да постигаш много, но истината е, че рискуваш да изгубиш своята идентичност.

  Друг проблем е, че компютърните игри провокират много силни, често неконтролируеми негативни емоции и силна възбуда, които често  биват  потискани, поради липса на движение. Всичко това от своя страна се отразява  на нервната система, от там на здравето, както  и на поведението при подрастващите. 

  Съвременното общество е изправено пред  сериозен проблем, свързан с обездвижването и начина на общуване между хората, нещо изключително важно при изграждането и оформянето  на психическото, физическото и емоционално състояние на всяка една личност. Как ще се справим с това, зависи от нас самите!

  *Антоанета Георгиева е психолог и психотерапевт, завършила е магистърска степен в Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“ със специалност консултиране при проблеми в детско – юношеска възраст. Дипломиран базисен позитивно-поведенчески психотерапевт и член на дружеството по позитивна психотерапия. Работи в: „Център за личностно развитие и психология“, гр. Бургас, к-с Славейков, бл.78  http://psiho-terapevti.com

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.70517
  gbp Британска лира GBP 2.22203
  chf Швейцарски франк CHF 1.71249
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder