Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:07Вторник

  21 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  След Нова година: Три нови такси за строителство влизат в сила

  11-12-2019 0 508

  Снимка: Борислав Пенков, Архив

  Досегашни услуги отпадат след законови промени

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Три нови разрешения за строителство ще вадим през 2020-а. Това става ясно от докладната записка на кмета на Община Бургас Димитър Николов, която касае промените в местните данъци и такси. Главният архитект на Бургас инж. Веселина Илиева обясни пред наш репортер някои от промените.

  „В тарифата са отпаднали някои от предлаганите досега услуги, тъй като по закон са отпаднали от правомощията на общината и са заличени от описа. В същото време са включени други услуги, които отново след промени в закона са дошли като наше задължение да ги изпълняваме“, посочи Илиева.

  Допълнителните такси, които се въвеждат са: одобряване на проект за управление на строителните отпадъци – 50 лева; одобряване на план за безопасност и здраве – 50 лева; такса за издаване на разрешение за ползване на части от тротоари, свободни обществени площи, части от платна по време на строителството – 100 лева.

  Според нея предложените промени в таксите на техническите услуги не са съществени и е само за определени позиции. За там е отчетено, че разходваният труд е по-голям. Предвид е взето и времето за изпълнение на услугата, съобразени са и промените в минималната работна заплата.

  „Примерно това са таксите за издаване на удостоверение за завършеност на сгради, където колегите по искане основно на банките, които отпускат кредити, извършват много обстоен преглед на строежа. Досега не издавахме толкова обстойни удостоверения и не бяха толкова високи изискванията. В момента се прави проверка на всички видове СМР и те подробно се описват в протокола от проверката и при издаване на удостоверението. Така че времето, което разходваме е повече от това, което е било необходимо досега“, даде пример главният архитект.

  Илиева добави и че голяма част от таксите не са били променени през последните три години, не е бил отчитан и ръстът на работната заплата на служителите. „Някои от услугите са разделени в отделни пера за удобство на гражданите и за да няма ощетени“, посочи още тя.

  От 300 на 350 лева става таксата за процедиране на подробни устройствени планове. Като причина за увеличението Илиева обясни, че отново по закон на Общината са били вменени нови задължения - събиране на изходни данни и становища на дружествата.

  „Това пък обаче спестява много труд и време на гражданите и те предпочитат този вариант, тъй като не ходят да си губят времето по дружествата, ние извършваме услугата и това става доста по-бързо“, обясни главният архитект.

  „Смятаме, че таксите са много адекватни към момента. Съобразени са с фактическата обстановка, законодателството и с размера на труда и разходваните средства от общинска администрация. По-голяма част от таксите се запазват в същия си размер“, коментира тя.

  Промени се предвиждат в таксата за разрешение за строеж, без одобряване на инвестиционни проекти – от 50 става на 100 лева.

  Няколко от постоянните комисии приеха предлаганите промени в местните данъци и такси.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.