Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:45Вторник

  18 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Седем социални партньори обучават безработни

  24-03-2019 0 516

  Снимка:

  319 безработни ще бъдат включени в обучения, които Агенцията по заетостта и в частност Бюрото по труда в Бургас организира по различни специалности със съдействието на седем социални партньори. За първи път ще бъдат обучени машинни монтьори. Ще има курс и за екскурзоводи.

  Седем са проектите на социалните партньори за  обучение и заетост на безработни лица по Националния план за действие по заетостта. За региона на Дирекция „Регионална служба по заетостта“, която включва Бургаска,  Ямболска и Сливенска област проектите ще осигурят възможност на 1 049 безработни  да се включат в придобиване на професионална квалификация и ключова компетентност, като минимум 40% от тях ще бъдат след това наети на работа. 

  Проектите са: „Предизвикателства“ - на  Асоциация на индустриалния капитал в България /АКИБ/ - обученията са в 6 професии, сред които стругар, заварчик и машинен техник. Предвижда се да бъдат обучени 142 души. Другият проект се казва „Трудова активност“ и е на Българска стопанска камара /БСК/. 293 безработни от  Айтос, Бургас, Елхово, Карнобат, Помориеу Сливен, Ямбол и Созопол  имат шанс да изберат една от 10-те професии, сред които екскурзовод, финансист и монтьор на транспортна техника. „Каталози“ е друг проект, който е на Българската търговско промишлена палата. Той предвижда 20 лица от община Бургас да се включат в обучение за ключови компетентности и за професията „камериер“.

  Двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ също участват със свои проекти. „Ние също можем – 2“ ще обучи 30 души  от рискови групи безработни от Сливен и Бургас за  социален асистент или болногледач.  А „Хоризонти – 4“ предвижда обучение на 240 души от Айтос, Бургас, Сливен, Ямбол, Котел и Приморскоы за офис-секретар, оперативен счетоводител, работник в озеленяването, оператор на компютър.

  Проект „Успешни ЗАЕДНО - /За Едно Достойно Ново Образование/” на Съюз за стопанска инициатива /ССИ/ има за цел да повиши компетентността и професионалната пригодност на 124 души в общо четири професии: готвач, сервитьор- барман, маникюрист-педикюрист и камериер.

  Последният партньор е Конфедерация на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Проектът се казва „Нова начало за работа“ и е за обучението на 200 лица за работник в заведенията за хранене, продавач-консултант, готвач, организатор на туристическа агентска дейност и сервитьор-барман.

  По сключените договори вече е стартирал приемът на заявки за подбор на безработни. По думите на Живко Янакиев, директор на Бюрото по труда в Бургас особен шанс за добиване на първоначални знания, по определени професии са безработните до 29 годишна възраст, които са една от целевите групи.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.74099
  gbp Британска лира GBP 2.19244
  chf Швейцарски франк CHF 1.7441
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.