Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:19Понеделник

  09 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  През зимата: Най-много катастрофи стават петък надвечер

  31-10-2019 0 864

  Снимка: Борислав Пенков

  Бургаската полиция стартира „Акция зима“

  За изминалия период – 163-ма ранени и 7 загинали

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Статистика изнесена от Областна дирекция на МВР-Бургас показва, че през зимата най-много катастрофи стават петък надвечер. Данните съобщи главен инспектор Димитър Дачев, началник на сектор „Пътна полиция“ по време на брифинг на бургаската полиция, с който бе обявено началото на „Акция зима“.

  За изминалия зимен период на територията на областта са настъпили 580 броя катастрофи, като 450 от тях са с материални щети. 132 са тежките инциденти, като в тях има 163-ма ранени и 7 загинали. Инспектор Дачев поясни, че 32% от общия брой тежки катастрофи са с участието на блъснати пешеходци, като в 4 случая има загинали хора.

  „Поради отнемане на предимството на пешеходец са регистрирани 24 тежки ПТП-та с 26 ранени. Това е станало в часовете от 17:00 до 19:00 часа. Именно тогава най-често се случват инцидентите през зимата заради интензивността на движението и намалената и ограничена видимост на водачите. Като ден с най-много катастрофи се явява петък. Това отново е заради по-интензивната динамика на пътя“, коментира Дачев.

  Манол Тодоров от „SOS ПТП“ и общински съветник обясни, че все пак поради добрата съвместна работа между НПО-тата, полицията и общината се наблюдава толерантност между шофьори и пешеходци и налице е значително по-малък брой на катастрофи с пострадали пешеходци в Бургас.

  „Апелирам обаче най-вече към пешеходците. Зимата носим по-тъмни дрехи, става тъмно доста по-рано, когато видимостта на шофьорите е ограничена. Трябва много да внимаваме как пресичаме тогава, защото експеримент, който направих показва, че в такива ситуации водачите се затрудняват да виждат пешеходците и от разстояние по-малко от 10 метра. Повечето катастрофи с пешеходци през зимата са именно заради това. Водачите наистина казват, че не са видели човека“, заяви той.

  Към думите му комисар Неделчо Рачев, който води брифинга добави, че апелира към родителите да направят всичко възможно да снабдят децата си, които точно в тези часове се връщат от училище, със светлоотразителни дрехи. По-доста магазини ги имало и това е от значение за сигурността им по думите му.

  По темата с безопасността на пешеходците се включи и Виолета Радева от БЧК-Бургас. Тя обясни, че от началото на септември провеждат лекции в редица бургаски училища. 358 деца вече са се запознали с това как да пресичат безопасно и правилно, как да пътуват в градския транспорт и как да оказват първа долекарска помощ при необходимост. Радева добави, че превенцията е една от основните задачи на червенокръстците и такива обучения преминават и кандидатите за водачи.

  Комисар Неделчо Рачев поясни, че тази година в „Акция зима“ ще има три кампании – безопасността на пътните транспортни средства през зимата, която стартира от 1-и ноември; пешеходци и водачи – за толерантност на пътя, стартираща от 11-и ноември и безопасно шофиране през зимата, която ще продължи до края на ноември.

  „Трите кампании иначе ще продължат по един, или друг начин през целия зимен период. Ще проведем редица мероприятия с различни възрастови групи в училищата, тъй като именно учениците са едни от най-рисковите участници в движението. Мерките, които предприемаме дават резултати, като включително налагаме и санкции, водачи отнемащи предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Ще бъдем безкомпромисни към грубите нарушения. Ще следим и за неправилно пресичане от страна на велосипедисти и пешеходци. При влошаване на метеорологичните условия, полицията ще подпомага водачите на пътя като част от единна система“, обясни шефът на КАТ-Бургас.

  В брифинга участие взе и легендата в автомобилния спорт Стоян Апостолов, който даде ценни съвети за шофьорите и зимната обстановка.

  „Най-важно е автомобила да е готов за зимата. Трудното завиване например може да се дължи на лоши гуми, или лоша геометрия. Трябва минимум два пъти в годината да се проверява. Добре поддържаните спирачки са второто най-важно нещо. При зимни условия сцеплението с настилката е в пъти по-малко. Гумите – по-добре купете нови китайски зимни, отколкото втора ръка, които са износени. Отпускането на газта и подаването на съединителя също трябва да е много внимателно, за да не поддава автомобила“, каза Апостолов.

  Според негови данни 50% от катастрофите могат да бъдат предотвратявани с навременно отпускане на спирачката.

  „Човек в паниката си натиска педала до край, но така се увеличава спирачния път“, добави Апостолов.

  Не на последно място той заяви, че почистването на стъклата е необходимо през зимата за по-добра видимост, в противен случай той препоръчва да не се шофира. Интересен съвет даде той към водачите, тръгващи на по-дълъг път.

  „Обикновено през зимата носим обувки с по-дебел грайфер, а така трудно усещаме педалите. Затова при възможност имайте едни резервни обувки в колата, които ще са ви по-удобни за шофиране и за усещане на педалите“, уточни Апостолов.

  И тази година от Съюза на българските автомобилисти ще се включат в „Акция зима“ с безплатни прегледи на автомобили в техните пунктове. Ще бъдат проверявани фарове, антифриз, гуми, както и други немаловажни детайли от возилата. Председателят на СБА-Бургас Васил Михалев уточни, че всички сервизи в областта ще бъдат ангажирани с безплатните прегледи.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.