Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:28Понеделник

  27 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Погват едрите плъхове, плъзнали в центъра на Бургас

  13-11-2019 0 1092

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

   

  Плъхове плъзнаха из Бургас покрай разрушаването на сградата на Немската болница и започването на новия строеж в това каре. Граждани от съседните улици са се оплакали от едрите екземпляри, тръгнали да се разхождат наоколо, обезпокоени от шума на багерите и срутването на стените. Големи плъхове регулярно се появяват и около пристанището.

  От тази седмица започва и битката с тези твари на бургаската дезинфекционна станция, която е ежегодна и рутинна – това е канална дератизация. Ще бъдат обработени всички квартали и комплекси, но ще се започне от Централна градска част и от „Възраждане“, заради притесненията на гражданите, видели как по улиците щъкат плъхове колкото малки котенца, че и майките им. „Обработваме всички шахти – събирателни, колекторни, решетки“, обясни инж. Нели Бойчева, управител на дезинфекционната станция в Бургас. Тя коментира, че в последните години няма увеличение на каналните плъхове в града, защото се прави регулярна обработка през есента, дори и когато е необходимо - и още веднъж - рано на пролет.

  Въпреки топлото време и почти летните температури, както и оплакванията от страна на някои жители на Бургас, че комарите са се увеличили и настървено хапят, от Дезинфекционната станция в града  коментират, че почти нямат сигнали за увеличаване популацията на кръвосмучещите гадове. Допълнителна обработка на биотопите на комарите не е предвидена да се прави заради топлото време. „Периодично минаваме през определените зони и проследяваме какво е състоянието им“, обясни инж. Бойчева. „Няма ларви на комари, които да изискват допълнителна обработка“, заключи тя.

  „Преди Архангелова задушница обработихме гробищния парк за комари, тъй като за там имахме сигнал. Иначе други обаждания и сигнали няма“ - каза управителката на дезинфекционната станция. По нейни думи най-вероятно има комари по избените помещения на отделни блокове, където има течове и това са целогодишни проблеми. Те са грижа на етажната собственост и домоуправителите, които я управляват. При такива ситуации  гражданите се обаждат в дезстанцията и от там експерти обработват срещу комари избените помещения. На този етап не се забелязва увеличение и на такива случаи. Бойчева напомни, че от около 7 години се прави въздушна ларвицидна обработка, която обхваща всички биотопни зони, което е предпоставка за унищожаването на кръвосмучещите още в ранна фаза.

  За увеличаване на мухите отново заради сбърканото топло време тази есен в станцията има обаждания, но те не са включени в договора, който е сключен с Общината. Обикновено сигналите идват от детските градини. От там се оплакват, че имат  повече мухи в кухните и от дезинфекционната станция ги обработват по абонаментни договори, сключени с тях. Граждани  не са се оплакали от нашествие на мухи.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.