Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:31Вторник

  15 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Поетът Пейо Пантелеев предизвиква с новите си басни

  15-09-2019 0 299

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

  Зала „Георги Баев“ на Морското казино се оказа тясна за всички почитатели и приятели на бургаския поет Пейо Пантелеев, които дойдоха на представянето на новата му книга „Един, една, едно, едни, Басни и шантавини”. Специално участие имаше Ицко Финци, със своята знаменита цигулка, както и актрисата Румяна Кралева. Сред гостите бяха забелязани много поети, художници, фотографи, всички приятели и фенове на поета.

  „Пейо Пантелеев е много специален автор на песни.  Той е орисан всяка негова творба да се превръща в песен. Но тази вечер бе в по-различно амплоа. Той възражда един позабравен жанр – баснята. Съвременни басни за възрастни, които осмиват нашето време. Те са забавни, смешни, но и тъжни, защото са фокусирани върху недъзи“, сподели поетесата Мариана Праматарова, която бе водеща на вечерта.

  Творбите в новата книга на Пантелеев са 24. Герои са Гащатия петел, един поет, паун. Всеки може да се припознае за зло или добро в някоя от басните. „Забавни, интересни, иронични… има и самоирония“, допълва картината Праматарова.

  Друга бургаска поетеса - Калина Вергиева, казва за новата книга на Пейо Пантелеев: „Зад цветните лещи на иносказанието погледът на поета тъмнее като бургаския пясък от шантавините в нашето съвремие.

  Повечето са издържани в стила на жанра – иносказание, несъгласие зад тъжния смях, уж скрити зад анималистичните персонажи, но има лесно разпознаваеми образи от безкрайния български преход… за финал – онези втръснали ни поуки, които все още не сме усвоили и повтаряме все едни и същи грешки.

  Всеки един, една, едно, едни… от нас отнася от тази книжка с прекрасни илюстрации и тъга, и гняв, и надежда… и онази незабележима на пръв поглед, но просмукваща се като крайморска влага в тъмния бургаски пясък,  дозичка любов, без която Пейо Пантелеев не би бил себе си – с глас като тромпет и честит завинаги в орисията си на поет …“

  Съвсем в поетичен стил тя завършва представянето на новата книга на Пантелеев така: „ …има още много поетичен мед в кошера на влюбения в живота и в Бургас поет…“

  Евгений Апостолов пък определя книгата като новото превъплъщение на актьора-поет Пейо Пантелеев, определяйки го като наследник на най-ярките представители на жанра от миналия век - Стоян Михайловски, Никола Вапцаров и други творци.

           „Песенният поет Пейо Пантелеев, чиито стихове изпълняват и в момента десетки български певци и певици, определено продължава тази стара поетическа традиция чрез новото си превъплъщение в сборника с новоиздадени басни.

           Определено може да се твърди, че той върши това достатъчно успешно и предизвикателно към останалите свои колеги по перо. Дългият му стаж като автор на текстовете на някои от най-популярните български песни го правят видимо самоуверен и убедителен  в новоизбрания от него жанр. За разлика от досегашното му творчество, басните, които вече са в ръцете на читателската аудитория, преливат от герои, събития и случки, които често пъти са присъщи на съвременното човешко общество. Нерядко пъти те предизвикват смях, ирония, или пък читателите се припознават сами в някои от персонажите“, заключава Апостолов.

  Авторът Пейо Пантелеев споделя, че книгата е за деца, но е „разрешена" и за възрастни. Целта е да не се губи чувството за хумор и да накара хората да се усмихват. 

  Проявата бе реализирана с подкрепата на Община Бургас.

   

                                                                                                                                                                                                          

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.