Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:04Четвъртък

  20 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Пенсионирането - мисия Е/НЕ възможна

  25-01-2020 0 1091

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ- архив

   

  Дона МИТЕВА

  Новите кандидати за пенсиониране трудно изпълняват изисквания, за да достигнат до окончателното решение. Заговори се за „истински прецаканото поколение на прехода“, онези, които са родени след 1955 година. До каква степен те са прецакани от системата и до каква степен сами са се прецакали, е въпрос на гледна точка. Факт е, че „Аз няма да доживея до пенсия“, е реплика – евъргрийн, която се употребява и от млади, и от стари. Мнозина скриват зад нея нежеланието си да мислят в перспектива, по-дългосрочна от сега, днес или до края на месеца, а други отчаянието си от системата, която непрекъснато увеличава стажа и годините за пенсиониране. Мъжете занапред се пенсионират при навършени 64 години и 3 месеца, с един месец по-късно от миналата година, а изискването за стаж за тях нараства с 2 месеца до 38 години и 10 месеца. За жените увеличението и на възрастта, и на стажа е с по 2 месеца до съответно 61 години и 6 месеца и 35 години и 10 месеца. Очаква се благодарение на това броят на пенсионерите да намалее до около 2.137 милиона души.

  Справка сочи, че близо на 7800 души не им достига стаж, за да се пенсионират с нормална пенсия. Реалната причина до голяма степен е в особеностите на родния бизнес през деветдесетте години. Тогава хората преминаха през безработицата и инфлацията и голяма част работеха на черно – вземайки някакви пари на ръка, без трудови договори, сочат данни от осигурителния институт. Към това трябва да се добави и изчезването – някъде тенденциозно, другаде от немарливост, на цялата документация на фирми и предприятия.

  Данните на НОИ сочат, че тази тенденция ще се задълбочава, защото ще се наслагва продължаващата практика да се плаща само минималната заплата официално, а останалото, ако има такова, да се дава под масата, или пък работниците да се осигуряват на минималния осигурителен праг за дадената професия. Това означава, че и хората с нормални кариери в един момент ще се озоват с минимални пенсии.

   

  Доказване на стаж по съдебен  път – мисия възможна

   

  Тодор Стамболиев, като обществен посредник на Бургас, е получил при себе си за миналата година 11 жалби, които касаят трудово-правни отношения. Голяма част от тях се отнасят за неплатени трудови възнаграждения и прекратяване на трудов договор без предизвестия,  неплащане на обезщетения също. Сред тях има и такива за непризнаване на трудов стаж.

  „При прекратяване дейността на осигурителите, които нямат правоприемник, документите, които не са получени от собствениците си, се предават в съответното териториално поделение на НОИ. И хората от там могат да си осигурят необходимата им документация за пенсиониране“, пояснява правната рамка той и допълва: „Разбира се, има и случаи, в които  това не е направено по една или друга причина. Има немалко варианти  когато документацията изчезва. Тогава има възможност да се доказва трудов и осигурителен стаж по съдебен ред. Има специален закон, който се казва Закон за установяване на трудов  или осигурителен стаж по съдебен ред. Не мога за кажа колко заведени дела има по него, но това е възможността да се предяви иск пред Районния съд  по постоянен адрес на лицето. Това е в случаите, когато няма наличност на документи, доказващи стажа за пенсиониране“, коментира общественият посредник.

  По негови думи изчезването на документацията е наистина сериозен проблем. Стамболиев си спомни, че преди време при него е идвал човек, който е работел в едно от дружествата на големи бизнесмени, които в момента са обект на разследване. Той се е сблъскал точно с този проблем. От фирмата са му представили нотариално заверена декларация, че документите са загубени и че работодателите не разполагат с ведомости. Омбудсманът е насочил потърпевшия към съда, за да си издири стажа по съдебен ред.

   

  За пенсията се тревожете докато сте млади, съветват специалисти

   

  Потърсихме представителите на КНСБ в Бургас, за да разберем дали се търси тяхната помощ при проблеми при пенсионирането. Здравко Тошков, лидер на синдиката в региона, коментира: „При нас идват хора, които са работили в структурите на Профсъюзите, тъй като ние пазим ведомостите и ние им даваме образци за стаж. Иначе не ни търсят често по подобен въпрос. Преди година бе дошъл един миньор, който мощно ругаеше, че е вземал хиляда и колко си лева заплата, а накрая - двеста лева пенсия.

  Вълшебният  израз е „минимален осигурителен праг“ за дадените професии. Много често работодателите осигуряват своите работници именно на този минимален осигурителен праг, но това е съгласно закона. А работниците се подписват под такива договори и не роптаят“.

  По думите му, по този въпрос хората трябва да се тревожат не когато дойде времето за пенсиониране, а много преди това. Въпреки че законът го разрешава, всеки, който иска да се осигурява на по-високи стойности, трябва да преговаря и изисква от работодателите си.

  Според бургаски счетоводители, документите за пенсиониране се събират по-лесно откакто има персонален електронен регистър от 1997 година, дори при случаи когато на човека, да кажем, са му загубили трудовата книжка.

  „Голяма част от хората, които сега се оплакват, не са излъгани, но за да вземат повече пари назад във времето, се съгласяваха да работят без осигуровки, докато това не се контролираше. Така че според мен не е редно да се хвърля цялата вина върху работодателите. Вината е двустранна. Аз лично съм имала работници, които насила съм карала да се осигуряват. Карала съм се и с работодатели, за да ги назначат на трудов договор. Има и такива хора, които сами искат да работят без договор, за да получават по-голяма заплата“, коментира Цена Колева, управител на счетоводна къща. По нейните думи по-младите хора, около 2000 година, масово не са искали договори, за да вземат повече пари на момента.

  По отношение на пенсионната възраст у нас, която непрекъснато расте и мнозина негодуват от това, експертката дава пример, че в Германия пенсионната възраст е 75 години за всички. „А има немци, които се местят да се осигуряват у нас, мотивът им е, че в Германия плащат осигуровки, които  не се знае дали ще доживеят, за да получат поне част от тях обратно за себе си“, разказва експертката.

   

  Инспекцията по труда да се занимава и с некоректните работници

   

  Много голям проблем е, че Инспекцията по труда се занимава само с работодателите, а от фокуса им избягват работниците, както е в Скандинавските страни, е другата гледана точка.

  „Некоректни работници има достатъчно много. Както има отдел, който се занимава с работодателите и има черен списък за некоректни работодатели, трябва да има такъв и за работниците и специален отдел, който да се занимава с тях. Аз имам строителна фирма, чието счетоводство водя,  където се дават луди пари за облекло и за скъпа техника. Идват работниците – поработят един месец, вземат заплатите и изчезнат заедно с облеклото и със скъпи инструменти. Виждам какво лудо купуване на канго и хилти става въпрос. Дали  тези недобросъвестни хора се обзавеждат с техника, или я продават, един Бог знае, но това са разходи за работодателя“, коментира Колева.

  Като капак, фалшивите сигнали към Инспекцията по труда си остават един от методите за разрешаване на конфликти между работник и работодател и често форма на отмъщение към тези, които допреди известно време са осигурявали доходи на даденото лице. А понякога и само заради едната човешка  злоба и лошотия се пускат неоснователни сигнали.

  „Имах случай, в който работник се бе оплакал, че неправомерно му е прекратен трудовият договор, а той имаше три дни самоотлъчка.  На това отгоре той бе в изпитателен срок, което ще рече, че фирмата не му дължи нито обезщетение, нито предизвестие. А за три самоотлъчки по Кодекса на труда има дисциплинарно уволнение. Хората просто му бяха прекратили договора, защото ако е дисциплинарно уволнен няма да получи обезщетение“, разказва случай от практиката си счетоводителката.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.