Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:16Сряда

  23 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Педагози помагат на пострадал училищен директор

  12-06-2019 0 4004

  Снимка: faragency.bg

  Домът на Дора Русинова изгоря сериозно в пожар

   

  Светлин СВЕТЛЕВ

   

  Преди няколко дни семейството на директора на ОУ „Светлина“ в айтоското село Тополица Дора Русинова изпитва ужас след пожар в дома им. Малко преди 11:00 часа в събота родният й дом се подпалва. Сигнал до  тел. 112 веднага подава приятелката на сина й Георги Русинов-Антония, който е и наш колега в „Черноморски фар“. Ситуацията в този момент не е никак лека, тъй като огънят се разгаря бързо заради жегата, а в къщата са сами Антония, съпругът на Дора – трудноподвижният Панчо и възрастната й майка Мария, която е на приземния етаж. Всички останали в това време са извън къщата. След подадения сигнал всички заедно с двете кучета на семейството и Панчо, който е инвалид след прекаран тежък инсулт, излизат на терасата.

  В това време пожарникарите вече са реагирали и първият автомобил с екип пристига на място. Огнеборците предприемат светкавични действия, като малко след тях пристигат Георги и майка му. В паниката майката на Дора тръгва да излиза през централния вход на дома, където огънят е най-силен в този момент. Директорката Русинова, която в този момент се е върнала, също опитва да стигне до майка си през централния вход, но безуспешно. Тогава се сеща, че прозорецът на апартамента е отворен и се опитва да я извади през него. Възрастната жена обаче вече е доста обгазена и дезориентирана и не вижда от гъстия дим накъде трябва да тръгне. Дора в отчаяние започва да свети с фенерче, което майка й успява да види и успешно тя е първата евакуирана от сградата. В момента обаче е и в най-тежко състояние и веднага е откарана към УМБАЛ-Бургас, където е приета в „Реанимация“.

  Една част от пожарникарите тръгват да гасят огъня. В това време пристига и втори екип, който се заема с на пръв поглед леката задача да свали Антония, Панчо и кучетата от терасата. Бащата на колегата ни обаче изпада в паника, тъй като не може да слезе сам по стълбата, която са опънали огнеборците, тъй като цялата му дясна страна е парализирана от инсулта. Така се налага те да го поставят на носилка, която трудно свалят по стълбата. Антония и кучетата, също поуплашени, но слизат след него. От стреса мъжът е вдигнал високо кръвно, а Антония, която е с астма, трудно диша.

  Нашият колега е първият, който вижда гъсто одимения апартамент, стопената PVC-врата, чието стъкло буквално се е пръснало от високата температура и пораженията от пожара в коридора.

  Така за близо час огънят е потушен, всички са спасени, макар и леко пострадали, а за семейството на Дора настъпва часът на осъзнаването на щетите. Целият коридор от приземния етаж почти до втория е изгорял в стихията. Апартаментите са опушени от гъстия дим, който е оставил няколко милиметров черен слой по всичко в тях. Електричество няма, спукали са се тръби от парното. Братът на Дора – Желю в този момент успява да намери човек, който поне да пусне електричеството. Причина за пожара се оказва късо съединение в елинсталацията. През цялото време най-близките съседи на семейството са с тях, оказвайки помощ и подкрепа. Първата нощ всички прекарват у приятели.

  Разбирайки за нещастието, което е сполетяло Дора и семейството й, доста от колегите й и приятелите от града и страната се заемат да организират кампания, с която да се съберат средства за необходимите ремонти. Включват се и софийски фирми. Така изглежда, че все пак нещастната история ще има щастлив край, макар и родната къща на семейството никога да не е същата.

  Самата тя се е обърнала с молба за помощ към Синдиката на директорите, защото имат практика да си помагат в тежки случаи на беди или болести. Весела Иванова, директор на ГЧЕ "Васил Левски" Бургас, споделя драмата на Дора във фейсбук-групата на директорите. От там председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България Диян Стаматов също разпространява новината за трагедията на директора и отправя апел за помощ.

  „Отделно от това много мои приятели научиха и започва да организират събиране на средства по места в страната. Изпращат ми пари и по банков път. Моите колеги в училище пък стартираха кампания за набиране на средства в селото, където хората винаги са много отзивчиви и единни. Свързаха се с мен и колеги от Айтос и Бургас, които също казаха, че ще започнат кампании за събиране на средства. В нашия случай всяка помощ е добре дошла, защото щетите са сериозни. Дограмата трябва да се смени, мазилката трябва да се изстърже до тухла, тъй като е полепнала със слой от гъстия дим. Мои приятели ми помогнаха и за 2 дни изхвърлихме всичко, което е изгоряло. В момента продължаваме да работим по етажа, където има сериозни щети. Мебелите ще трябва да се изхвърлят, тъй като са вмирисани от дима“, разказа потърпевшата.

  По груби сметки тя смята, че щетите ще надхвърлят 20 000 лева. Засегнатите части са два етажа, голямо антре, стълбищно пространство и две бани. Третият етаж е най-малко засегнат и Дора казва, че там ще се оправят със собствени средства.

   

  При желание да помогнете на пострадалото семейство, публикуваме банковата сметка:

  BG28TTBB94001526971651 
  Сосиете Женерал Експрес Банк АД. 
  Банков код TTBBBG22 
  Тодорка Георгиева Русинова

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.