Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:55Вторник

  18 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Пари за автобуси до малките общини продължава да няма

  25-03-2019 0 502

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  В края на януари превозвачи алармираха, че има опасност да преустановят транспорта до слабонаселените райони в Бургаско, заради големите загуби, които генерират поради малкия брой пътници и липсата на адекватна държавна субсидия. Проблемът в най-голяма степен засяга Община Малко Търново, където оставането без транспортни връзки между селата -  общинския и областния център би задълбочило проблема с обезлюдяването на района.

  Кметът Илиян Янчев тогава заяви пред „Черноморски фар“, че проблемът е изключително сериозен. Възрастните хора, които имат нужда от лекарствата си, можели да ги закупуват само от града и в случай, че селата останат без транспорт, това крие огромен риск. Проблем има и при училищните превози, коментира още кметът. Янчев бе притеснен, че по този начин тенденцията за обезлюдяването на Странджа само ще се засили.

  За съжаление, въпреки срещите на местно и национално ниво и поетите ангажименти, решение на казуса все още няма, увеличение на субсидиите също. Припомняме че лично премиерът Бойко Борисов обеща решение на проблема след среща с министрите на финансите и регионалното развитие. Транспортната фирма продължава да обслужва направленията за собствена сметка, загубите продължават да се трупат и когато станат твърде големи, ще бъде принудена да спре.

  „До този момент не сме получили никакви средства. Доколкото знаем компенсациите са разпределени към общините, като в тях отново са предвидени 8 стотинки на километър. Предлагам на държавните институции да отделят същите средства за транспортните разходи на ведомствата си и сами да се убедят докъде биха им стигнали”, коментира управителят на „М-Бус” Румен Христов. Той прогнозираше, че в най-оптимистичния вариант ще може да продължи да обслужва линиите до април.

  Той е убеден, че в момента се работи по промяна в наредбата, която регламентира компенсациите за автобусните превози, но това, което го притеснява, е темпото.

  „Ако загубим цяла година с оправданието, че е необходимо технологично време на администрацията да се подготви и да заработи по нови правила, ще се стигне до катастрофа и хората ще останат без транспорт”, добавя Христов.

  Той обръща внимание, че промяна е нужна и в Наредба № 14 от 2003г., според която слабонаселени райони са само високопланинските и граничните.

  „Крайно време е законотворецът да проумее, че проблемът с обезлюдяването е повсеместен и демографската картина не е същата както преди 16 години. В страната има огромни обезлюдяващи се райони и транспортът в тях трябва да бъде обезпечен”, категорични са от транспортния бранш. В момента от там не знаят какво се случва и как ще продължат работата си в тези райони.

  Освен Малко Търново, другите засегнати общини от проблема са Карнобат, Созопол и донякъде Средец.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.74099
  gbp Британска лира GBP 2.19244
  chf Швейцарски франк CHF 1.7441
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.