Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:59Сряда

  20 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Още 6 села с колиформи във водата

  17-10-2019 0 1158

  Снимка: Борислав Пенков

  Ина ПЕТРОВА

   

           Нови 6 села в общините Карнобат, Руен и Царево са с питейна вода, неотговаряща на изискванията за качество. Пробите, взети от РЗИ, са показали  наличие на колиформи и ешерихия коли, на места има наднормени количества на нитрати и фосфати. Селата са Крумово Градище, Венец, Добриново и Сан Стефано в община Карнобат, с. Кондолово в община Царево и с. Китка в община Руен.

           Миналата седмица се разбра за 15 селища в други няколко общини, чиито изследвания са отчели наличие на колиформи. Те са на територията на общините Средец, Айтос, Руен, Малко Търново и се водоснабдяват и от двата язовира, захранващи областта - „Камчия“ и „Ясна поляна“.

           „Дали сме предписание на ВиК да извърши проверка и след изтичане на срока, ще направим съвместно ново пробонабиране, за да проверим има ли все още отклонения. По същия начин сме процедирали и за новите случаи“, съобщи началникът на отдел в Дирекция „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Бургас д-р Арман Кацахян. 

           Освен колиформи и Ешерихия коли, в с. Кондолово са засечени и фосфати над нормата. В селата Крумово Градище и Сан Стефано пък пробите са реагирали за нитрати. Основни източници за замърсяване са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, поясняват специалисти. Наличието на бактериите „Ешерихия коли“ и колиформи пък е признак на фекално замърсяване и може да доведе до стомашно-чревни проблеми. Експерти обаче предупреждават, че колиформните бактерии невинаги точно свидетелстват за наличието на патогени във водата.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.