Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:37Вторник

  17 Септември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Нов поглед към древната история на Айтос

  22-07-2019 0 1528

  Снимка:

  На географската карта на България Айтос е отбелязан като град, още когато Бургас е отбелязан на същата тази карта като рибарско селище. Но, това разбира се, са факти от по-ново време. А в историческите съчинения на мнозина от старите автори се срещат изключително любопитни сведения за Айтос. В течение на вековете, през Айтос са преминали множество европейски пътешественици, посланици, изследователи и военни дейци, които също оставят своите бележки за Айтос и Айтоския край в книги и исторически томове. Запазени са и описания на много военни походи и битки, които са ставали край древния Айтос. Това разказва в книгата си „Древният Айтос", краеведът и географ Петър Панчев.

  „Съществуващият още от римско време град е имал и „разкошно украсени бани, които са били „най-добри за лечение в целия свят”, бил е „чудесно градче” с прочути пазари и панаири, имал е свои крепости и замъци, служел е за пример по отношение на просветното дело  и е имал добре развито земеделие, скотовъдство и пчеларство.

  От тук са преминали Александър Македонски и персийският цар Дарий, римският консул Марк Лукул, латинският император Хенрих и византийската  императрица Ирина, цар Иван Александър , шведският крал Карл ХІІ, турски султани, фелдмаршал Дибич Забалкански и още много други исторически личности. Сред тях са дукът на Милано Антонио Висконти, престоял шест месеца като пленник в крепостта „Аетос“, барон Йохмус Катиньола, полският княз Христофор Збараски, полският дворянин и воевода на град Хелмно Ян Гнински, английският дипломат Рико и професорът от Оксфордския университет Бж. Сибторп, френският дипломат Шарл дьо Пейсонел, учените Ами Буе, Феликс Каниц, Константин Иречек, Карел Шкорпил, Симон Сейже, голям брой полски посланици в Цариград  и др."

   „Древният Айтос"

  Петър Панчев години наред търси следите от миналото на родния си град, за да го събере в няколко исторически книги, от древността до днес. На древната история на Айтос и Айтоския край, представена в описанията на старите автори, европейските пътешественици, изследователи, посланици и военни дейци, е посветено второто издание на „Древният Айтос" - една изключително интересна книга, препълнена с исторически факти и събития, която всеки айтозлия трябва да прочете.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.