Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:34Петък

  21 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Нов поглед към древната история на Айтос

  22-07-2019 0 1862

  Снимка:

  На географската карта на България Айтос е отбелязан като град, още когато Бургас е отбелязан на същата тази карта като рибарско селище. Но, това разбира се, са факти от по-ново време. А в историческите съчинения на мнозина от старите автори се срещат изключително любопитни сведения за Айтос. В течение на вековете, през Айтос са преминали множество европейски пътешественици, посланици, изследователи и военни дейци, които също оставят своите бележки за Айтос и Айтоския край в книги и исторически томове. Запазени са и описания на много военни походи и битки, които са ставали край древния Айтос. Това разказва в книгата си „Древният Айтос", краеведът и географ Петър Панчев.

  „Съществуващият още от римско време град е имал и „разкошно украсени бани, които са били „най-добри за лечение в целия свят”, бил е „чудесно градче” с прочути пазари и панаири, имал е свои крепости и замъци, служел е за пример по отношение на просветното дело  и е имал добре развито земеделие, скотовъдство и пчеларство.

  От тук са преминали Александър Македонски и персийският цар Дарий, римският консул Марк Лукул, латинският император Хенрих и византийската  императрица Ирина, цар Иван Александър , шведският крал Карл ХІІ, турски султани, фелдмаршал Дибич Забалкански и още много други исторически личности. Сред тях са дукът на Милано Антонио Висконти, престоял шест месеца като пленник в крепостта „Аетос“, барон Йохмус Катиньола, полският княз Христофор Збараски, полският дворянин и воевода на град Хелмно Ян Гнински, английският дипломат Рико и професорът от Оксфордския университет Бж. Сибторп, френският дипломат Шарл дьо Пейсонел, учените Ами Буе, Феликс Каниц, Константин Иречек, Карел Шкорпил, Симон Сейже, голям брой полски посланици в Цариград  и др."

   „Древният Айтос"

  Петър Панчев години наред търси следите от миналото на родния си град, за да го събере в няколко исторически книги, от древността до днес. На древната история на Айтос и Айтоския край, представена в описанията на старите автори, европейските пътешественици, изследователи, посланици и военни дейци, е посветено второто издание на „Древният Айтос" - една изключително интересна книга, препълнена с исторически факти и събития, която всеки айтозлия трябва да прочете.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.