Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:51Понеделник

  27 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Млад бургазлия проучва историята на града

  07-12-2019 0 380

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

  Един млад бургазлия се е заел с това да научи историята на своя роден град. Първоначално 30-годишният инж. Андон Шопов започва да прави проучване за старите сгради в Бургас, какво е тяхното значение и кога са били построени.

  „Оттам нататък ми стана много интересно, тъй като попаднах на много карти на града и ми направи впечатление, че разположението на улиците беше много необичайно. Така пък почнах да търся по-стари карти, повече информация за въпросните улици. Покрай всичко това  научих и историята на Бургас“, разказа пред вестник „Черноморски фар“ той.

  Интересът му се поражда сравнително скоро – това лято. Информация черпи от Регионалната библиотека и Архива на морския град.

  „Освен това намерих и няколко стари книги и вестници, купих си и тематични книги, описващи историята на Бургас. Трудно се намира информация, но пък историята е много интересна. Решил съм да остана да живея тук  и ще е хубаво да знам повече за града“, добавя Андонов, който в момента се занимава с интериорен дизайн.

  Следейки историята на Бургас, най-любопитен му става периодът след Освобождението. Защото тогава, по негови думи, е най-романтичния период на града.

  „Строят се емблематични постройки като сградата на НАП, Стария съд. Реално тогава започва възходът на града, българите поемат управлението. Животът е бил в технологична революция. Бургас е стоял на много прилично ниво спрямо останалите български градове“, каза Андон Шопов.

  Името на бургазлията нашумя покрай интересната му идея да събира в книга мненията на своите съграждани, които трябва да напишат в нея какво искат и какво не искат да се промени в Бургас след 5 години.

  По случай празника на града той се съгласи да сподели с вестник „Черноморски фар“ някои любопитни факти от развитието на Бургас през годините, които не са чак толкова популярни сред местните жители.

  Циганската махала се е намирала в района на Операта

  Може би малцина са хората, които знаят, че преди години циганската махала на Бургас се е намирала в района, където в наши дни е позиционирана Операта. Това разкри още Андон Шопов, изучавайки историята на града. През 1910 година обаче Общинският съвет на Бургас решава да премести ромското население в района на сегашния квартал „Победа”, тъй като градът е започнал да се развива, а около Операта е стартирало строителството на нови сгради. С това решение са се решили два проблема – за ромския етнос е бил осигурен квартал, а мястото, където те са живели към онзи момент, е било освободено и строителните дейности не са възпрепятствани. Решено е било още Кумлука да стане индустриалната зона на града.

  Ретро снимка на квартал „Кумлука“

  Първоначално в района, където се намира сега квартал „Победа”, е имало пясъчна дюна, откъдето идва и името „Кумлука” (от турски: пясъчник). Освен това там са били изградени само няколко рибарски колиби, мелница, както и тръбопровод. На това място са се намирали едни от малкото сладки извори в града. Това е било добре дошло за ромите, които в началото на 20 век масово са работили като сакаджии (търговци на вода). Така например те са носили вода от Кумлука до централната част на Бургас, тъй като по онова време е нямало сладка вода в региона, това е било много голям проблем в онези години. 

  Градът е бил атрактивен за чужденците още по времето на робството

  Оказа се, че Бургас е бил атрактивен за чужденците, още по времето на Османското робство. През 1854 година е сключен Парижкият мирен договор, който позволява в българските води на Черно море да влизат и европейски кораби, с основа цел за търговия. По този начин през нашите морски градове са минавали много чужденци, а дори австрийска компания, която е имала много параходи, е основала свое частно пристанище в Бургас.

  Андон Шопов разказва за случай от 1874 година, когато англичанинът Джеймс Бейкър посещава града и описва своите впечатления от местната гостилница. Той я представя като нещо средно между кръчма и малък френски ресторант. Храната, по негови думи, била добре като за гладен човек. Сервирала се е в чинии на маса, на която нямало покривка и салфетки. Заведението било претъпкано от местни жители от всякакви националности, включително българи, турци, гърци, арменци и други. В комбинация с чуждите туристи това създавало усещането, че Бургас е един интернационален град. Въпросната гостилница е имала свое меню, в което са се предлагали следните ястия: супа, варено говеждо, пържена риба, свинско със зеленчуци, телешко задушено и макарони.

  Не по-малко е интересна и историята защо чужденците се насочват към Бургас, където пристанището е по-открито, а не в Поморие, тогава Анхиало.

  „Когато търговците са пристигали в Анхиало, местните не ги харесвали и не са търгували с тях нарочно, за да ги отблъснат. Те (чужденците)  от своя страна са решили да се преместят в Бургас, където е имало зърнени складове и цялата търговия се е преместила тук. В крайна сметка това превръща градът в основен център в региона, въпреки че поморийското пристанище също е било развито и е било по-удобно”, казва още Шопов.

  Нашествието на хора от Сливен, Ямбол и Странджата – нищо ново за града

  Може би вече почти няма бургазлия, който да не си е казал поне веднъж: „Тоя град се напълни с пришълци от Сливен/Ямбол или от Странджата”. Този процес обаче не е от вчера или днес. Потокът на хора към Бургас от споменатите места, а и не само, датира още от преди много време, по-конкретно – след Освобождението, твърди Андон Шопов.

  Както сега и тогава причините за тези им действия са били икономически. Поради факта, че тук е имало пристанище и е вървяла търговията, много хора от Югоизточна България са напуснали родните си домове, идвайки в Бургас, за да търсят по-добро бъдеще.

  Затова случващото се в наши дни не бива да се приема като нещо, което е ново за града ни. Притокът на хора в Бургас е един кръговрат, който се е случвал преди, сега, ще се случва и занапред, заради географското положение на града и шансовете, които той дава на другите жители, основно от Югоизточния регион.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.