Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  13:55Понеделник

  20 Ноември 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Международната фирмена задлъжнялост в туризма е огромна

  Тя е между 100 и 160 милиона евро

  13-09-2017 0 565

  Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара:
  Снимка: Борислав ПЕНКОВ
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Иван Иванов е един от доайените на родния туризъм. Преминал е през различни позиции, а от дълги години е и председател на Бургаската регионална туристическа камара.

  - Г- н Иванов, каква е настоящата картина с ръста на туристите у нас? Вие имате по-особено становище, което не се характеризира с голям оптимизъм, такъв какъвто имат от Министерството на туризма.

  - Картината е много неблагоприятна, макар че все пак за август отчитаме ръст от 2.60 %. Туристите от Русия имат спад 17.80 % през август. Турция и Тунис, а и Египет дръпнаха руските туристи от нашето море. Отново има пренасочване на пазарите. Това, което сподели през април нашето туристическо аташе в Москва, че миналата година са изпратили в Турция 2 милиона 680 хиляди туристи и за тази година очакват двойно повече туристи да отидат в южната ни съседка, вече е факт. Освен това Русия и властите в Египет са се договорили: Русия да провери сигурността на двете летища в Кайро и в Александрия. Това означава, че в близко време започва пътуването на руснаци и към Египет отново.

  - Искате да кажете, че тогава, когато Вие предупреждавахте бранша да не се радва на влошените отношения между Русия и Турция и неблагоприятната обстановка в Египет – че това е просто временно – палачинката се обърна... и сега тези пазари отново си привличат изконните туристи?

  - Да, всичко беше временно. Моите черни прогнози започнаха да се сбъдват, и то в най-лош вариант. Аз предвиждах спад на руския пазар от 10 – 15 %, а той е приблизително 18 % за август. Но спад има не само на руския пазар. По отношение на Израел – аз го виждах спада 6 – 6 %, а той скочи на 12 % за целия период – 12 % това е среден спад.

  Така че данните, с които излизат от министерството, че ръстът е 10 – 12 милиона – видимо ги вземат от Националния статистически институт – като чужденци, влезли и излезли в страната. Тук не се разглежда въпросът за средната заетост на едно легло, за средния валутен приход, а само бройката. Но това може да са транзитни граждани, които имат право на престой 36 часа у нас.

  - Разговорът провокира веднага да задам въпроса: каква е средната заетост на едно легло тази година?

  - Тя е между 7 – 8 дни на един турист по пазари. А като цяло към годишна оценка е към 32 дни, което е малко. Ние трябва да стигнем заемането на базата през май 55 % - 60 %, юни – август, та дори до 15 август, заетостта да се движи до 90% - 95%, и отново октомври сезонът да продължи до 15 – 20 и да има заетост 50%. Тогава можем да кажем, че наистина сезонът е бил успешен.

  - Нека попитам и още нещо много съществено – защо приходите са малко?

  - Ами имаме погрешна търговска политика. Гледа се да се запълни базата, да се дадат големите намаления, от декември до април. А не е ли по-добре да посрещнем 15 - 20% по-малко туристи не само по-качествени и по-платежоспособни, но и с по-продължителен престой. Да идват у нас за 7 – 10 дни.

  - Септември казват, е месецът на българския турист. Какво е отношението на бранша към него?

  - Докато браншът не оцени, че туристът е всичко – независимо от това дали е чужденец, или българин – ще има проблеми, това от една страна. А от друга - ние нямаме държавна политика по отношение на родния турист. Освен това, няма баланс между цена и услуга за българския турист. Затова и нашите туристи ходят в Гърция.

  - Да се върнем отново към ръста и данните, които изнасяме. Вярно е, че има пазари за разлика от Русия и Израел, които бележат ръст. Та на тоя фон, очаква ли се като цяло ръст на сезона тази година?

  - Ръстът ще бъде изключително скромен. Ще се движи от 2 до 4 % максимално. Ако септември покаже съществен спад и на пазари, на които сме имали ръст, този крехък ръст ще е около 2 %.

  - Имахте среща с вицепремиера Валери Симеонов, която бе инициирана от туристическата камара и под патронажа на областния управител Вълчо Чолаков. Тя остана малко встрани от медийното внимание. Вероятно така бе по-добре, за да си кажете спокойно болките и проблемите. Доволен ли сте от разговорите?

  - Виждам, че той има доброто желание да работи за сектора, но с двама души трудно могат да се решат всички натрупани проблеми. Поздравявам го за ентусиазма. Трябва обаче да се впрегнат всички институции в един ярем. Вижда се, че нещо положително се прави. Започна се от някъде. Нашата среща приемам като добро начало за съвместна работа между една неправителствена организация и правителството.

  Хубаво е това, че се заеха с шума. Нощната тишина и покой от 23:00 до 06:00 часа е много важен. Цялата архитектурна и търговска политика у нас по Черноморието е погрешна със застрояването. Опитът на Франция, Испания, Швеция, Великобритания и Австрия е формулиран и утвърден и ние можем да се учим от него. Например в Амстердам големите дискотеки са извън града, на разстояние от 15 км, с осигурени безплатни автобуси от собственика на заведението. В Англия са в приземни помещения със специални уреди за измерване на децибелите. Във Виена – Република Австрия контролът се осъществява от екологична полиция, която следи стриктно децибелите, реда, шума и дали се употребяват наркотици и трябва да подчертая, че глобите са огромни. Налага се акт на момента.

  А в нашата наредба няма член или алинея, че дискотеките трябва да бъдат в закрити и добре обезшумени помещения.

  Има още един момент, според мен, многото нарушения се допускат, защото почти всички работещи в общините имат свои заведения и след приключване на работния ден те са или в хотела, нощния бар, ресторант или дискотека. Това довежда до нарушаване на наредбата за нощната тишина и покой.

  Предложението на туристическото министерство да раздели националните курорти на райони „Тихи кътове“ и райони за развлечения е невъзможно, защото има прекомерно застрояване.

  Единственото разрешение на проблема са затворените помещения, контрол и жестоки санкции. Това би станало ако има екологическа или туристическа полиция, както е в Австрия, затворени помещения и уреди за измерване на децибелите.

  - За плажовете и тяхното стопанисване какво е виждането на Туристическата камара?

  - От разстояние от 450 км да контролираш концесионерите и да създадеш порядък и ред по спазването на договорите е трудно, да не кажа невъзможно. Според мен всичко това е подчинено на определени комерчески интереси. Най-непривлекателно като функция за контрол е министърът на туризма да се занимава и да ходи по плажовете по Черноморието, за да проверява.

  От две години насам се говори, че ще се създава Контролен блок на туристическото министерство, както и внедряването на Единна информационна система за туристическа информация, която в реално време да свързва хотелите, НАП и МТ, но досега и по тези 2 въпроса не е направено нищо.

  Единственото правилно решение е плажовете да преминат към общините и то за постоянно, а не само когато не може да се намери кой да ги стопанисва – това е нашето становище.

  - Заговори се упорито за това, че националните курорти ще имат свой статут...

  - Те вече нямат физиономия на курорти, а са туристически градове. За целта е нужно да се обособят като самостоятелни общини с ръководство и управление – пряко подчинени на правителството. И това би било много добре.

  - Международна фирмена задлъжнялост - има ли такова нещо? Чувала съм за нея от представители на туристическия бранш в неформални разговори.

  - Да, има я, и то в огромни размери. Разплащанията на туристически услуги с фирми от Великобритания, Руска Федерация, Чехия, Словакия, Полша, Швеция, Нидерландия закъсняват дори до началото на новия сезон.

  В горните страни имаме посолства, икономически аташета, но никой от тях не е съдействал за решаването на този ключов проблем.

  По неточни данни на Българската стопанска камара тази задлъжнялост надхвърля 100 – 160 милиона евро. Това е за цялата икономика, но не трябва да забравяме, че голяма част на задлъжнялостта е и в туристическия сектор. Това е нещо страшно и бизнесът мълчи. Не може на българската фирма да не й се заплати съответната туристическа услуга от чуждестранната – транспортна или друга фирма и след това да й се изисква плащане на ДДС и държавни данъци и такси към държавата. Според мен държавата спешно трябва да се намеси и съдейства.

  - Решиха ли се проблемите с бързото издаване на визите за бившите ОНД – републики?

  - Посолствата на Гърция и Испания издават туристически визи за 24 часа, а ние за 5-7 дни. Този срок трябва да се намали за срок до 48 часа.

  Българското почетно консулство в Лвов – Република Украйна може да се снабди с кадри и размножителна техника и да подпомага издаването на визи, като облекчи прехода до Киев от 400-500 км. Това със сигурност ще помогне нови туристи да изберат да почиват у нас. Това само го давам като нагледен пример. Необходимо е да се обърне особено внимание на окомплектоването на посолствата с кадри – професионално или езиково подготвени.

  - Със сигурност има редица още проблеми, които касаят туризма, но можете ли да излезете от стандартната рамка, за нещата, които непрекъснато се спрягат – пътят летището - Слънчев бряг, рекламата, удължаването на сезона, нови пазари и да формулирате и друг проблем?

  - Веднага казвам: състоянието на ГКПП – Малко Търново.

  Когато започнах работа в системата на туризма далечната 1969 г. нашият ГКПП и вечер и денем грееше като слънце, в турската страна беше тъма. След 30 години се получи обратна страна. Ние сме тъма, а това е лицето на Република България. От този пункт през лятото пътуват автобуси за Турция от Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг и такива от Румъния. Необходимо е да се разработи план за цялостна промяна на инфраструктурата и функционалното му развитие.

  - В края на миналото лято Вие алармирахте за скъпите медицински услуги по морето. Нещо променило ли се е този сезон?

  - Не, нищо не се е променило. През последните 5-6 години този проблем създава стресова ситуация у всеки чуждестранен гражданин. Има разкрити медицински кабинети във всеки по-голям хотел. Прегледите на частно в курортите струват между 120-160 лева. Обездвижващата превръзка е между 60-80 лева. Зашиване на рана – 160-180 лева, а премахване на конците – 60 лева. Масово лекарите пазят отпуската си за през лятото, за да открият кабинети по курортите и обслужването е чрез кешово заплащане. Това си е направо печалбарство на гърба на туристите.

  Според нас всеки кабинет трябва да разполага с касов апарат, който е свързан с НАП. Така ще се създаде порядък и ред при медицинското обслужване, защото много от тях са забравили Хипократовата клетва, но и държавата да възстанови своя контрол, който е загубила досега.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли билетчето в градския транспорт да е 1.30 лв.

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.65819
  gbp Британска лира GBP 2.1881
  chf Швейцарски франк CHF 1.67222
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.