Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:05Вторник

  15 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Купуваме дърва и въглища на „стари“ цени

  02-10-2019 0 215

  Снимка: Борислав Пенков

  Няма дефицит и закъснения на доставки заради свинската чума

  Пелетите все по-търсени, отчитат търговците

  Ина ПЕТРОВА

  Напук на прогнозите за недостиг и закъснели доставки на дърва и въглища, свързани с ограниченията за сеч в горите заради африканската чума по свинете, офанзивата в Бургаско за осигуряване на топлото тази зима е в разгара си. Няма дефицит за нито един артикул от твърдите горива, а предлагането и купуването вървят с пълна сила, се увери репортер на „Черноморски фар“.

           Цените засега са като в началото на миналия отоплителен сезон. В  складовете на „Топливо“-Бургас дървата за огрев, тип метровки, са 170 лв. за тон, рязаните с 5 лв. отгоре, а цепените – 180 лв. Въпреки че още не е настъпил пикът, в момента там ври и кипи. На ден минават над 50 души. Що се отнася до въглищата – антрацитни, внос в момента се предлагат на 350 лв./тон. Ако са пресети, цената им става 330 лв. Брикетите, според това, дали са пакетирани, или насипни са съответно 290 и 265 лв. Ако ви трябва малко количество, може да вземете пакетирани в чувал. 25 килограма вървят от 9 до 10,50 лв.

           „Само приказки. Всичко е нормално“, така управителят на „Топливо“ - Бургас Марчин Василев разсея спекулациите за евентуален недостиг на дърва заради забраната за добив на дървесина, въведена за Родопите.  Припомняме, че като част от борбата с чумата по свинете бяха забранени дърводобивът и събирането на гъби и билки на площ от 200 кв. км в Перущица, в части от държавните горски стопанства „Пловдив" и „Тракия", както и в 27 частни гори. Очакванията на бранша бяха за недостиг и поскъпване на цените на дървата, които засега не се оправдаха. „Изпълняваме поръчки на територията на цялата Бургаска област. Става веднага, ако е за близък район,  и обикновено в рамките на следващия ден, ако адресът е по-далече“, съобщи Василев.

           Най-голямо е търсенето на дърва и въглища, разпределено почти поравно, информират  още от „Топливо“. Отбелязват обаче друга тенденция -  в последно време все по-голям интерес има към пелетите. „Те са по-добра алтернатива за отопление, екологични са, домът остава по-чист, не се цапа и не се чисти камината, всичко е по-бързо и лесно“, посочва Василев.  Безспорно, бъдещето на нашата планета е в използването на все повече възобновяеми енергийни източници и намаляване на вредните емисии. Пелетите заемат водещо място   сред биогоривата, защото се произвеждат от напълно естествени ресурси и единствено чрез механична и термична преработка. От друга страна, полученото биогориво не съдържа никакви химии и примеси, които биха могли да навредят при изгарянето си на хората и околната среда.

           Цената на пелетите за горене в „Топливо“ е 450 лв. за тон. Става въпрос   за клас „А1“ в биг бег торби. Екобрикети от дървесни частици, в чувал от 20 кг е 9,90 лв., а тези от смесена дървесина – 6,60 лв.

           Складовете в Бургас масово отговарят на търсенето с различни разновидности на алтернативното средство за отопление. Например актуални са така наречените торфени брикети, които се използват във всички дървени печки и котли. Експертите в бранша казват, че в домашните пещи торфените брикети, в сравнение с въглищата, се изгарят с по-висок коефициент на полезно действие. Цената на топлинната енергия от изгарянето на 1 тон такива брикети е 2,3 – 2,4 пъти по-евтина, отколкото при използване на дърва за огрев, въглища, газ или нафта. Не без значение за домакинствата е фактът, че торф брикетите могат да се използват от 3-4 до 8-10 часа без допълнително нанасяне. Това е удобно решение на проблема с отоплението през нощта. Не излъчват много дим и сажди, като по този начин не запушват комина, обясняват още в складовете. В сравнение с въглищата, торфените брикети съдържат значително по-малко сяра и пепел. Следователно, когато са изгорени, те почти не отделят токсични вещества и съответно не замърсяват околната среда.
  Горивото от торф в брикети често се нарича торфени въглища. Както въглищата, така и торфът са минерали, но калоричността на торфа е несравнимо по-висока от тази на въглищата, горивото и дървата за огрев. Тонът от това уникално гориво в Бургас се предлага за 340 лв. Транспортът се заплаща отделно, в зависимост от разстоянието.

           Доста икономични са и екобрикети, произвеждани от остатъчна слънчогледова шлюпа, без добавки на лепило и други подобни химически вещества. Те са по-калорични от дървото, каменните, домбаските и коксовите въглища. С тези си качества те горят бавно и красиво, отделяйки много топлина и оставят малко пепел, казват в бранша. Един тон брикети от слънчогледова люспа по калоричност се равняват на 1,9 тона (5-6 куб.м) дърва за огрев, 1,4 тона кафяви въглища, 2,5 тона брикети от въглищен прах или 500 л горивна нафта. Предимствата им не свършват до тук: насипани в 20-килограмови чувалчета, те са удобни за транспортиране и заемат много по-малко складово пространство поради по-високата си плътност, не замърсяват складовите помещения, не се нападат от гризачи. Осъществяват пълно изгаряне с ниско съдържание на пепел, което улеснява почистването на печките, камините и котлите. Имат по-ниска влажност и по-добро изгаряне в сравнение с дървесина. В същото време са с по-висок коефициент на полезно действие в сравнение с дървесина. Екобрикетите са идеално решение за отопление на къщи, сауни и хотели, като и за индустриални помещения. Разфасовката на чувалче от 20 кг е  8 лв., а тонът е закован на 400 лв.

           Дали тези цени ще се запазят и в пика на есенната офанзива предстои да разберем.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.