Вход с регистриран акаунт:
  • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
    Забравена Парола

    www.factor-bs.com

    09:06Понеделник

    27 Януари 2020

    архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

    Какви тайни крие Кулата на фаропазача

    06-12-2019 0 884

    Снимка: faragency.bg

    Силвия ШАТЪРОВА

    Една причудлива къщичка с кула като в приказките ще отвори врати днес на Никулден. Ще разказва моряшки и рибарски истории и ще стане нов музей в Бургас. Така докато се разхождаме на път за вълнолома, бургаския фар, Морска гара, Магазия или просто новите места покрай морето, няма как да не надникнем в нея и да не разберем историята й. През годините Кулата на фаропазача е предизвикала любопитството сред бургазлии и гости, не един и двама са се вълнували какво всъщност крие малката къщичка. Тя има типична средновековна архитектура със зидан камък отвън и повече прилича на сградите от средните векове на Средна Европа. Не е била отбранителна или бойна кула, но е била охранителна кула на Пристанището, а и място за обитаване в даден етап.

    Преди три години „Черноморски фар“ я описа за първи път в рубриката си „Морски хроники“. След това от ръководството на Пристанище - Бургас започнаха да работят върху идеята тя да отвори врати и да се превърне в музей.

    Историята й датира от 1903 година с откриването на Пристанище - Бургас.

    Охранителната кула на Пристанище - Бургас, известна като Кулата на фаропазача, е построена при изграждането му. Намира се на мястото, където е бил историческият вход на Пристанище - Бургас, след откриването му през 1903 година, на метри от началото на вълноломната стена. В района пред нея първоначално са се изливали изкуствените блокове, необходими за строителството на пристанището. През 1904 година започва изграждането на металната ограда на порта, която стига до Кулата на фаропазача.

    Улица „Александър Батенберг”, известна сред по-старите бургазлии като „Булеварда”, е водела до входа на пристанището и до началото на Морската градина - павилион „Батенберг” (намиращ се приблизително на мястото на сегашния хотел „Приморец“).

    В Кулата са живеели фаропазачите, които са се грижили за светлините и изправността на бургаския пристанищен фар, който светва няколко години преди откриването на порта през 1899 година. Те са се качвали на кулата и от там са наблюдавали дали фарът свети. Когато обаче фаровете вече се електрифицират, фаропазачите спират да следят пулсиращата светлина  и кулата престава да има това значение, но остава в историята като Кулата на фаропазача.

    Любопитно е, че малката спретната къщурка с куличка до нея всъщност е родовата къща на бургазлията Тошко Вачев. Вместо къща на село, той си имал къщата на фаропазача, знае я като дома на баба и дядо, допреди 21 години, когато след смъртта на баба му Никула фамилията освобождава имота. Самият Тошко Вачев се ражда преди 58 години точно в тази къща на фаропазача. Цялата му фамилна история е свързана с Пристанището. Дядо му Йордан Вачев е пристанищен работник, роден е през 1900 година. Плавал е на шалана „Левски“ като боцман. Шаланът е водно превозно средство от средата на миналия век, имитира сегашните фериботи, но без двигател, дърпа се от катери, които го придвижват от едно място до друго. В трюмовете му се поставя товарът, който се пренася от едно пристанище до друго. Именно с шалана „Левски“ и огромна буря през 50-те години на миналия век е свързана легендарната история на Йордан Вачев. Някъде около Емине на път за Варна  се извива огромна буря и катерът, който ги дърпа се освобождава от шалана, целият екипаж получава заповед да напусне превозното средство, но „дядо ми остава до последно в бурята и го спасява. Тогава пристига голям кораб и го издърпва в посока към Варна“. По това време през 1951 година Варна за кратко се е казвала „Сталин“ и в „Черноморски фронт“ излиза статията „Смели сърца“ за дядо ми“, казва Вачев.

    С носталгия си спомня времето, когато дядо му го води на вълнолома за риба, до сегашните тетраподи дядо му имал малка къщичка, където съхранявал рибарските такъми. Оттогава се запалих по риболова, казва Вачев. След смъртта на дядо му в къщата с кулата остава да живее само баба му Никула.

    Спомня си, че в онова време до къщата, която е в терена на пристанището се ходело само с разрешение и придружител. Тогава тя се е намирала в района на бившата механизация на Пристанището, което е имало основно търговска функция. Там са се паркирали трактори, ремаркета, които са ползвани за товарните дейности. Друг ярък спомен, е че до къщата на фаропазачите е била бившата тютюнева Магазия и си припомня балите с тютюн и миризмата му, сега не е пушач, но пък обича мирзмата на тютюн, която му напомня за онова време.

    Пристанището беше животът ни, на дядо ми, на баща ми, на майка ми. „Баща ми Марин Вачев беше старши кранист. Получи първия мобилен 25-тонен кран, обучи много хора в професията. Редом с това беше и корабен моторист, пътуваше до Украйна и Русия“, разказва още Тошко Вачев.

    Като ученик обича да води съучениците си до къщата, за да се качват на кулата и да гледат морето. За онова поколение обикновено тя се намира до обръщалото на автобус по линия № 4, който тогава е стигал и до Морската градина.

    След смъртта и на баба му Никула фамилията напуска имота и го предава на Пристанището. После всичко се затваря и така повече от 20 години. Но през тях семейството му мечтае тя да отвори врати и бургазлии и гости да имат спомени от нея.

     

    „Когато отидох онзи ден, голямо вълнение ме обзе от тъга по детството и че се връщам там. Разликата е огромна, няма нищо общо с бабината къща. Аз съм доволен, че има табло със снимки на моя дядо и нашето семейство в една от стаите“, казва Вачев, който е иконописец. За него този ден ще е двоен празник. Ще подари икона на свети Николай Чудотворец за новото място, за да може той да закриля Бургас.

    Любопитно е, че с иконопис започнал да се занимава преди 24 години, когато напуска военната служба и се отдава на почивка. От тогава досега има изписани над 800 икони.

    коментари

    Добави своя коментар
    още новини
    Актуален брой на вестника
    анкета

    Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                      Резултати
    валути
    ЕвроEUR 1.95583
    usd Щатски долар USD 1.77303
    gbp Британска лира GBP 2.20973
    chf Швейцарски франк CHF 1.78909
    хороскоп
    всички

    Зодия Овен

    21 март - 20 април

    Следвайте ни
    Facebook            
    Контакти

    Редакционен офис:
    Бургас, ул. „Милин камък” 9

    Репортери: 0878/424676
    Реклама:       056/825435
                   0878/424698
                   0897/546055

    За реклама във вестник „Черноморски фар“
    e-mail:  [email protected], [email protected]

    За реклама в Черноморски фар ONLINE
    e-mail:  [email protected]

    За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
    предложения, сигнали и др.

    e-mail: [email protected]

    За забелязани нередности по сайта
    e-mail: [email protected]

    За връзка с репортерите: [email protected]

    Важно:
    При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

    Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.