Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:34Вторник

  17 Септември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Как средецко село си върна старото име с помощта на президент

  24-05-2019 0 3577

  Снимка: Черноморски фар

  Михаил КОЛЕВ

   

  Момина църква е едно от първите села в Бургаска област, което успява да си върне старото име след настъпилите демократични промени в страна ни. След 9 септември 1944 година населеното място бива прекръстено на село Желязково, на името на местния комунистическия деятел Желязко Коюмджиев. С това наименование то остава до пролетта на 1994 година. Тогава в средецкото село пристига тогавашният президент на България Желю Желев. Той идва по покана на акад. Иван Тагавов, като един от основните въпроси, които местните жители му поставят, е да се върне старото име на селището. Пред тях първият демократично избран държавен глава обещава, че ще се заеме с казуса. И действително той не се отмята от думите си. Малко след това – на 2 май същата година, с президентски указ село Желязково е преименувано на Момина църква.

  „Тогава нямаше разделение в хората за името на селото, всички искахме то да си се казва Момина църква“, спомня си Иванка, кореняк жител.

  Една от легендите за произхода на името на населеното място е, че в старата църква е вградена сянката на много хубава и богата местна мома. Самият Божи храм е построен по време на турското робство, заради религиозните нужди на населението.

  „Така с общи усилия жителите са започнали строежа. Дейностите били през деня, но на вечерта всичко било разрушено. Майсторите се учудили, а тогава се появило поверието, че злият дух има пръст и за вдигането на църквата се иска жертва, и то човешка“, каза пред вестник „Черноморски фар“ Огнян Огнянов, кмет на селото.

  Огнян Огнянов, кмет на село Момина църква

  В една сутрин стройна мома отишла при работниците, за да им донесе вода. Това позволило на майсторите на вградят нейната сянка в храма и с това строежът се заздравил. Нарекли новопостроената църква Къз-клисе (Момина църква), на името на въпросната мома.

  Причината за постоянното разрушаване на строителството обаче не бил зъл дух, а съвсем друга. В онези време на българите официално не им се е разрешавало да градят храмове без позволението на гръцката патриаршия.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.