Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:58Понеделник

  22 Април 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Има роми, жертва на трафик, смята доц. д-р Алексей Пампоров

  18-03-2019 0 301

  Снимка:

  Освен двете части на ромите – едните, които отиват заради помощите и другите, за да работят – има и трета категория – онези, които стават жертви на трафик: трудова и сексуална експлоатация.   

  Това, което се тиражира за социалните помощи, коментирах и пред немски журналисти. Мисля, че разследването бе стартирано от немска журналистка. И искам да подчертая, че германските медии малко предразсъдъчно  обръщат внимание на социалните помощи. Често пъти обаче семействата, които стигат до тези социални помощи минават през трафик на хора. Примерно мъжът е подлъган за работа в строителството или горското стопанство, или  пък в земеделието, след което се оказва, че не е осигуряван. И че договорът му не е изплащан.

  Всички сме на ясно, че в немската държава няма идиоти и наивници – щом дават на някого социална помощ, значи има основание затова. Но журналистическото разследване на немците измести фокуса.  Те казват: „тези паразитират, вместо да кажат ние ги експоатираме“. Защото нещата са свързани.

  Другият вариант, който също е нормален и се прави в социалните държави: ако мъжът работи например в строителството и семейството отиде при него, а жената не си намери работа – нормално е немската държава да я подпомага. Но мъжът работи и е с пълноценен принос към обществото.

  Така че имаме два случая – хора, които са добре интегрирани действително и жените им са на социални помощи, защото не са си намерили работа и отглеждат децата си. Това в никакъв случай не е точене на социалната система. Другият случай е трудовата експлоатация – основно в строителството и селското стопанство.  И тя не е рядко явление.

  Сексуалната експлоатация  пък понякога е капан, понякога е доброволно. Но нека сме на ясно, че самата експлоатация не е доброволна. В Германия проституцията е разрешена и има жени, които отиват с цел да проституират в клубове. Там проститутките плащат данъци. Но се случва така, че местните сводници или тези, които са от Косово и бивша Югославия или Турция, на които обикновено попадат нашите жени,  започват да им взимат парите. Всичко, което е изкарано им го прибират. Държат ги в много лоши условия Имаме такива случаи на върнати жени и защитени тук. Но има и такива, които предпочитат да остават в Германия, защото условията на живот в България и без друго са лоши за тях.  Освен това, ако си дойдат тука те отново попадат в лапите на мрежата, която ги е изпратила в Германия. Затова остават там и  живеят на социални помощи.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Насили ли Кобрата репортерката Суши, когато я целуна?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73852
  gbp Британска лира GBP 2.26186
  chf Швейцарски франк CHF 1.7182
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder