Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:42Понеделник

  18 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 22° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Христина Арсенова – директор на ДКТ-Бургас: Мечтая за онази публика, която ще е влюбена в изкуството

  За институцията куклен театър е мисия да се грижи за естетическото развитие на децата

  26-02-2016 0 763

  Христина Арсенова
  Снимка:
  Интервю на Румяна ЕМАНУИЛИДУ

  Христина Арсенова е един от най-успешните директори на театри в България. Завършила е режисура за куклен театър в класа на проф. Юлия Огнянова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. От 1989 г. работи като режисьор в ДКТ – Бургас, а от 1994 г. управлява театъра и се опитва да запълва своето театрално пространство с любов към децата, актьорите и  вълшебството на създаването.  В нейните спектакли естетиката е на първо място, както и отговорността за възпитанието на малкия зрител. Сред постановките й реализирани на бургаска сцена са “Тумба Лумба“, „Както ви харесва“, „Вълшебната флейта“, „Дантели и бродерии“, „Мъничета“ и др.


  -Г-жо Арсенова, ще има ли тази година Куклен фестивал в Бургас?

  -Ще цитирам наш колега-театрален критик, който присъства на Второто издание на фестивала през миналата 2015 година: „Казват, че ако едно нещо се случи веднъж, то може и да не се случи втори път, но, ако се случи втори път, то със сигурност ще стане и трети път. Дано тази максима важи с пълна сила и за „Дни на куклите“.

  И така аз ви отговарям – ще има и тази година фестивал на куклите, защото можем да го направим и защото хиляди деца го очакват. Той ще се проведе от 14 до 21 август 2016г.

   

  -Може ли да се каже на този етап каква селекция сте направили и бургаските кукленици как ще се представят като домакини?

  -Вече работя по селекцията за чуждестранното участие във фестивала– разглеждам сайтове на театри от цял свят, подбирам представления и от фестивали на които сме били, получавам и предложения от трупи, които вече са чули за нашия фестивал и искат да участват. Българските трупи вече са ясни.

  По традиция ще открием фестивала с представление на нашия театър. Сигурно ще е ново заглавие, което ще подготвим до края на сезона и на фестивала ще бъде неговата премиера.

  - Какво още включва домакинството на фестивала?

  -Много важно за всеки фестивал е да няма пропуски в организацията – преди и по време на събитието: посрещане, настаняване, осигуряване на всички технически изисквания, които театрите заявяват. Подготовка на съпътстващите събития и организиране на културна програма за гостите от чужбина. Не пропускаме да им покажем красотата на  нашия регион и историческите обекти.

  -Бургаски пиеси ще посетят ли фестивали в други държави, както е било досега?

  -Да, през март участваме с „БОН БОН ОЛЕ“ на юбилейното 10-то издание на фестивала в Измир,Турция, в чието първо издание бяхме със същия спектакъл.

  През май играем „БАСНИ ПО ЛАФОНТЕН“ в Крагуевац, Сърбия на фестивала „Златна искра“, а през юли сме със същия спектакъл в Котор, Черна гора.

  - Кукленото изкуство е най-синтетично, то съдържа в себе си всички останали изкуства? Акцентирате ли на това в постановките и с какъв екип работите?

  -Кукленият театър борави с много изразни средства. Всъщност „границата“ е границата на собственото ни  въображение при избора на традиционни или модерни дигитални, мултимедийни и технически средства.

  Разбира се, постановките ни имат много различна изразност и визия, но  за мен най-важното във всяка постановка е посланието, което достига до децата чрез историята, която разказваме. А колко добре го правим, зависи и от  творчески екипи, с които работим. А те са винаги най-най-добрите в бранша.

  - Кои са постановките, които афишират бургаския театър през последните няколко години?

  -Аз се гордея с целия репертоар на театъра. Но децата, разбира се, имат своите по-любими представления – Тумба лумба, Пук, Басни по Лафонтен, Принцеса Квак, Малката елфа, всички класически приказки. Много са... мисля, че няма друг театър у нас с 42 заглавия в театралния си афиш.

  -Достатъчно ли се работи с децата на Бургас и какво искате да развиете при тях?

  - За институцията куклен театър е мисия да се  грижи за естетическото развитие на децата; да им показва света такъв, какъвто трябва да е; да им дава отговори на въпросите, които не задават, но ги тревожат; да отваря сетивата им за света на изкуството; да провокира творчески импулс в тях.

  - Смятате ли да развивате кукления театър за възрастни?

  -Много бих искала, но всички досегашни опити не срещнаха зрителския интерес на бургаската публика. Подчертавам бургаската, защото съвсем не е така в други големи български градове. А за света да не говорим.

  Спектаклите ни „Нощта преди рождество“ по Гогол, „Както ви харесва“ по Шекспир, „Едип. Празникът на ослепяването“ по Софокъл (съвместна продукция с куклените театри в Пловдив и Стара Загора) получиха не една и две награди на всички фестивали, на които бяха представени в България и по света.

  Зрителите навсякъде ни аплодираха многократно, но... не и бургаската публика. Тя изобщо не пожела да влезе в салона, не пожела да бъде провокирана, да бъде изненадана от една по-различна идея за сериозен театър със сериозно послание, изразено чрез неочаквано изразно средство – куклата.

  Мечтая за онази публика, която ще е влюбена в изкуството, ще познава авторите, чиито произведения гледа, ще приема театъра във всичките му форми, но ще е мислеща, изискваща и знаеща.

  За мен е призвание да отгледаме в нашия театър, чрез нашето изкуство точно тази бъдеща публика на Бургас.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68417
  gbp Британска лира GBP 2.23128
  chf Швейцарски франк CHF 1.69277
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.