Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:18Понеделник

  27 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Христина Арсенова – директор на ДКТ-Бургас: Мечтая за онази публика, която ще е влюбена в изкуството

  За институцията куклен театър е мисия да се грижи за естетическото развитие на децата

  26-02-2016 0 1133

  Христина Арсенова
  Снимка:
  Интервю на Румяна ЕМАНУИЛИДУ

  Христина Арсенова е един от най-успешните директори на театри в България. Завършила е режисура за куклен театър в класа на проф. Юлия Огнянова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. От 1989 г. работи като режисьор в ДКТ – Бургас, а от 1994 г. управлява театъра и се опитва да запълва своето театрално пространство с любов към децата, актьорите и  вълшебството на създаването.  В нейните спектакли естетиката е на първо място, както и отговорността за възпитанието на малкия зрител. Сред постановките й реализирани на бургаска сцена са “Тумба Лумба“, „Както ви харесва“, „Вълшебната флейта“, „Дантели и бродерии“, „Мъничета“ и др.


  -Г-жо Арсенова, ще има ли тази година Куклен фестивал в Бургас?

  -Ще цитирам наш колега-театрален критик, който присъства на Второто издание на фестивала през миналата 2015 година: „Казват, че ако едно нещо се случи веднъж, то може и да не се случи втори път, но, ако се случи втори път, то със сигурност ще стане и трети път. Дано тази максима важи с пълна сила и за „Дни на куклите“.

  И така аз ви отговарям – ще има и тази година фестивал на куклите, защото можем да го направим и защото хиляди деца го очакват. Той ще се проведе от 14 до 21 август 2016г.

   

  -Може ли да се каже на този етап каква селекция сте направили и бургаските кукленици как ще се представят като домакини?

  -Вече работя по селекцията за чуждестранното участие във фестивала– разглеждам сайтове на театри от цял свят, подбирам представления и от фестивали на които сме били, получавам и предложения от трупи, които вече са чули за нашия фестивал и искат да участват. Българските трупи вече са ясни.

  По традиция ще открием фестивала с представление на нашия театър. Сигурно ще е ново заглавие, което ще подготвим до края на сезона и на фестивала ще бъде неговата премиера.

  - Какво още включва домакинството на фестивала?

  -Много важно за всеки фестивал е да няма пропуски в организацията – преди и по време на събитието: посрещане, настаняване, осигуряване на всички технически изисквания, които театрите заявяват. Подготовка на съпътстващите събития и организиране на културна програма за гостите от чужбина. Не пропускаме да им покажем красотата на  нашия регион и историческите обекти.

  -Бургаски пиеси ще посетят ли фестивали в други държави, както е било досега?

  -Да, през март участваме с „БОН БОН ОЛЕ“ на юбилейното 10-то издание на фестивала в Измир,Турция, в чието първо издание бяхме със същия спектакъл.

  През май играем „БАСНИ ПО ЛАФОНТЕН“ в Крагуевац, Сърбия на фестивала „Златна искра“, а през юли сме със същия спектакъл в Котор, Черна гора.

  - Кукленото изкуство е най-синтетично, то съдържа в себе си всички останали изкуства? Акцентирате ли на това в постановките и с какъв екип работите?

  -Кукленият театър борави с много изразни средства. Всъщност „границата“ е границата на собственото ни  въображение при избора на традиционни или модерни дигитални, мултимедийни и технически средства.

  Разбира се, постановките ни имат много различна изразност и визия, но  за мен най-важното във всяка постановка е посланието, което достига до децата чрез историята, която разказваме. А колко добре го правим, зависи и от  творчески екипи, с които работим. А те са винаги най-най-добрите в бранша.

  - Кои са постановките, които афишират бургаския театър през последните няколко години?

  -Аз се гордея с целия репертоар на театъра. Но децата, разбира се, имат своите по-любими представления – Тумба лумба, Пук, Басни по Лафонтен, Принцеса Квак, Малката елфа, всички класически приказки. Много са... мисля, че няма друг театър у нас с 42 заглавия в театралния си афиш.

  -Достатъчно ли се работи с децата на Бургас и какво искате да развиете при тях?

  - За институцията куклен театър е мисия да се  грижи за естетическото развитие на децата; да им показва света такъв, какъвто трябва да е; да им дава отговори на въпросите, които не задават, но ги тревожат; да отваря сетивата им за света на изкуството; да провокира творчески импулс в тях.

  - Смятате ли да развивате кукления театър за възрастни?

  -Много бих искала, но всички досегашни опити не срещнаха зрителския интерес на бургаската публика. Подчертавам бургаската, защото съвсем не е така в други големи български градове. А за света да не говорим.

  Спектаклите ни „Нощта преди рождество“ по Гогол, „Както ви харесва“ по Шекспир, „Едип. Празникът на ослепяването“ по Софокъл (съвместна продукция с куклените театри в Пловдив и Стара Загора) получиха не една и две награди на всички фестивали, на които бяха представени в България и по света.

  Зрителите навсякъде ни аплодираха многократно, но... не и бургаската публика. Тя изобщо не пожела да влезе в салона, не пожела да бъде провокирана, да бъде изненадана от една по-различна идея за сериозен театър със сериозно послание, изразено чрез неочаквано изразно средство – куклата.

  Мечтая за онази публика, която ще е влюбена в изкуството, ще познава авторите, чиито произведения гледа, ще приема театъра във всичките му форми, но ще е мислеща, изискваща и знаеща.

  За мен е призвание да отгледаме в нашия театър, чрез нашето изкуство точно тази бъдеща публика на Бургас.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75584
  gbp Британска лира GBP 2.22001
  chf Швейцарски франк CHF 1.74254
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder