Вход с регистриран акаунт:
  • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
    Забравена Парола

    www.factor-bs.com

    02:01Четвъртък

    19 Септември 2019

    архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
    събеседник

    Храната попива енергията, която й придаваме, докато готвим

    В сладкарството трябва да се внимава, защото продуктите са чувствителни на температура и влажност

    23-08-2019 0 474

    Десислава Кирова-Бъчварова – блогър:
    Снимка: Черноморие.БГ
    Интервю на Петя Добрева

    Десислава Кирова е родена в Бургас. Завършила е средното си образование в родния си град в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров", специалност „Технология и мениджмънт на обслужването в заведения за обществено хранене" през 2007 година. Приета е да учи специалност „Българска филология" в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", след което се прехвърля да учи в Университет „Проф. д-р Асен Златаров".

    Работи като преподавател по български език и литература.

    Нейната слабост е сладкарството. Има свой блог „Тортичка", в който публикува свои авторски рецепти, както и традиционни рецепти за сладкиши, които е надградила като вид на използваните продукти и начин на приготвяне.

    Своята първа демонстрация пред публика направи на първото издание на фестивала „Street Food & Art Festival "Кино и храна", който се проведе в Бургас.

     

    - По образование сте филолог, но хобито Ви е сладкарството. Каква е връзката между литературата и кулинарията?

    - И двете изискват страст, и двете са изкуство, творчество. Готвенето и в частност сладкарството провокират с красотата, която носят.

    - Вие ли избрахте да се посветите на сладкарството или някой Ви провокира за това? Откъде сте усвоили тънкостите при приготвянето на сладкишите и тортите?

    - Винаги съм искала да се занимавам със сладкарство. Много бях разочарована, защото по времето, когато след VII клас кандидатствах в Гимназията по туризъм нямаше паралелка по специалността „Хлебарство и сладкарство", както е сега.

    Базовите умения съм придобила в гимназията. Всичко друго съм надграждала сама. Когато започнах да се занимавам със сладкарство все още нямаше толкова много литературата на български. Започнах да превеждам от френски език, от английски език. Гледала съм много видеа, качени в интернет пространството. Експериментирах.

    - Какви рецепти публикувате в блога си?

    - Изцяло рецепти за сладкиши. Те са авторски, но има и традиционни рецепти на сладки, които обаче съм направила с моя интерпретация. Отвреме-навреме публикувам и рецепти на други сладкари, които са ме впечатлили, но съм посочила източника и автора. Това са сладкиши на други блогъри, които са ми били интересни и които съм приготвила.

    - Кое е Вашето любимо сладко изкушение, което приготвяте с най-голямо желание?

    - Торти. При тях успявам да изразя себе си. Обичам да рисувам и за мен тортите са като едно платно, върху което рисувам.

    - С какви продукти предпочитате да работите?

    - Предпочитам да работя с естествени продукти. Има случаи обаче, когато трябва бързо да се реагира и се налага да прибягвам до някакъв заместител. Съвсем различно е сама да си разбия сметаната, да използвам пресни плодове. Обичам да работя със сезонни продукти. Сред любимите ми продукти е шоколадът.

    - Какви са тънкостите в сладкарството, което е много различно от кулинарията?

    - Осъзнала съм, че най-важната тънкост за мен е да работя спокойно. Вътрешният комфорт е много важен по време на работа. Храната попива енергията, която й придаваме, докато приготвяме ястието или сладкиша. Имало е случаи, при които блат за торта, който съм правила десетки пъти, не се получава. Била съм ядосана или тъжна и това се е предало на него.

    Иначе в сладкарството е важно да се спазва технологията при приготвянето. Продуктите са чувствителни и капризни и трябва да се внимава. Тук трябва да се спазват мерките. Не е като при готвенето, където можем да сложим например една средно голяма глава лук. Това много важи и за френските макарони, при които една малка грешка и резултатът е пагубен. Дори влажността на въздуха може да окаже пагубен ефект върху тях и да не се получат.

    - От кого се учите? Кои са сладкарите, които следвате или чиито предавания гледате?

    - Любимите ми сладкари са Рудол Ван Веен и Марта Стюард. Ценя техните съвети.

    - Как си обяснявате тенденцията, че през последните няколко години рязко се промени отношението на хората към кулинарията и в частност към сладкарството и хората вече не гледат с пренебрежение към професията на готвача и сладкаря? Напротив, тя се превърна в изкуство и все повече расте броят на предаванията и фестивалите, в които главният герой е храната.

    - Хората започнаха да пътуват повече и да опитват различна храна. Немалка заслуга за това имат и кулинарните предавания. Навлязоха нови продукти и хората повишиха кулинарната си култура. И се повишава интересът им към нови рецепти и към експериментирането в домашни условия. Хората започнаха да изпробват различни ястия и в ежедневието си.

    - Двама от победителите в телевизионното предаване „MasterChef" са от Бургас - Севда Димитрова и Станислав Рачев. Вие самата била ли сте изкушена да участват в този формат?

    - Да, още след първия сезон, но все още нямам смелост за това, въпреки че съм завършила Гимназия по туризъм и имам представа от готвене. Вкъщи, освен сладкиши, приготвям и различни солени ястия. Но чувствам, че съм изгубила тренинга и съм се фокусирала основно върху сладкарството, а в „MasterChef" знаем, че приготвят предимно солени ястия.

    - В рамките на първото издание на Street Food & Art Festival "Кино и храна" имахте своя демонстрация. Как се стигна до участието Ви в този фестивал?

    - Много спонтанно. В началото не бях включена в програмата, но се оказа, че има един промеждутък между участието на Карина Илиева и Станислав Райчев и един от организаторите на фестивала ми се обади и ме покани. Така имах възможност, в рамките на 30 минути показах как се приготвят два вида бонбони, едните от които бяха веган - фурми, орехи, какао, фъстъчено масло, а другите бяха с кондензирано мляко, кокосово масло и шоколад. Хората останаха много доволни, особено децата.

    - През последните години се увеличи и броят на заглавията на романи, които имат кулинарен сюжет, в тях присъства готварството и сладкарството. Има и такива филми. Как си обяснявате, че се преплита все по-често едното изкуство с другото?

    - В моя блог в най-скоро време ще се появи нова рубрика „Вкусни книги" или „Вкусни страници", все още не съм избрала името. Там ще коментирам книги, чиято тема е кулинарията. Вече прочетох няколко, които са на любовна тематика, но в тях присъства и готварството. И както са казали хората: „Любовта минава през стомаха". Във всяка една любовна история има нещо сладко, което да допринесе за самата история.

    - Как виждате бъдещето си в сладкарството?

    - Смятам на този етап да се концентрирам върху блога си. Ще започна да заснемам видеоклипове. Ще предлагам и повече здравословни рецепти. Хората искат да ядат по-здравословна храна и ще експериментирам в тази посока.

    Вече споменах и за новата категория, която ще развия. Планирам да споделям опита си в организирането на различни семейни празници. Ще ми се да издам и една книга с авторски рецепти.

    коментари

    Добави своя коментар
    още новини
    Актуален брой на вестника

    анкета

    Къде почивате това лято?

                                      Резултати
    валути
    ЕвроEUR 1.95583
    usd Щатски долар USD 1.77303
    gbp Британска лира GBP 2.20973
    chf Швейцарски франк CHF 1.78909
    хороскоп
    всички

    Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

    Следвайте ни
    Facebook            
    Контакти

    Редакционен офис:
    Бургас, ул. „Милин камък” 9

    Репортери: 0878/424676
    Реклама:       056/825435
                   0878/424698
                   0897/546055

    За реклама във вестник „Черноморски фар“
    e-mail:  [email protected], [email protected]

    За реклама в Черноморски фар ONLINE
    e-mail:  [email protected]

    За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
    предложения, сигнали и др.

    e-mail: [email protected]

    За забелязани нередности по сайта
    e-mail: [email protected]

    За връзка с репортерите: [email protected]

    Важно:
    При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

    Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.