Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:06Вторник

  15 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Френският кандидат за кмет на „Ние, Гражданите“ отстранен заради уседналост

  02-10-2019 0 270

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  Кандидатът за кмет на местната коалиция „Ние, Гражданите“ адвокат Теодор Шейков е отстранен заради уседналост, става ясно от решение на ОИК-Бургас. В него се посочва, че при тях е постъпило писмо от ЦИК от 1 октомври, в което се съдържат указания за заличаване на регистрация на кандидат за кмет на община, с основание извършената проверка на обстоятелствата, свързани с правото на български граждани да бъдат избирани за общински съветници и кметове.

  В посочените указания е отразено, че с писмо ГД „ГРАО“ е изпратен резултатът от извършената проверка за наличие на уседналост по смисъла на чл. 397, ал.1 от ИК. Проверката е възложена на ГД „ГРАО“ в изпълнение на решение на ЦИК, което обхваща всички кандидатски листи, във всички избирателни райони, регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27.10.2019-а.

  Централната избирателна комисия, е възложила на ГД „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да извърши проверка на регистрираните кандидати в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 27 октомври 2019 г., която да установи за всеки кандидат български гражданин дали отговаря на следните условия: да има българско гражданство; да е навършил 18 години към 27 октомври 2019 г. включително; да не е поставен под запрещение; да не изтърпява наказание лишаване от свобода; да има постоянен и настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях е на територията на съответния изборен район - община или кметство, към 26 април 2019-а.

  По отношение на Бургас, проверката е установила несъответствие с изискването за уседналост на Теодор Русланов Шейков, регистриран като кандидат за кмет на община Бургас от кандидатска листа МК „ Ние, гражданите“ (ДРП Българската пролет, БЗНС, РДП, Земеделски съюз, „Ал. Стамболийски“).

  „В Изборния кодекс (ИК) за изборите за общински съветници и за кметове е налице изискване за уседналост като условие за упражняване на активното и пасивното избирателно право. По смисъла на чл. 396 и чл. 397 ИК наред с другите предпоставки, право да избират и да бъдат избирани за общински съветници и за кметове имат гражданите, които са „живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“, се посочва в решението на ОИК-Бургас.

  В т.1 на посоченото решение, ЦИК указва, че в изборите за общински съветници, за кметове на общини и за кметове на райони по смисъла на ИК „да си живял най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“, за българските граждани означава - да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях да е в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите – 26 април 2019-а.

  Предвид всичко това ОИК-Бургас реши, че заличава Тодор Шейков от кандидатската листа на „Ние, Гражданите“ и анулира издаденото му удостоверение. Освен, че кандидатите за кмет стават с един по-малко, Шейков няма да участва дори и за избор на общински съветници.

  Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред ЦИК.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.