Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:22Неделя

  23 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Френският кандидат за кмет на „Ние, Гражданите“ отстранен заради уседналост

  02-10-2019 0 460

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  Кандидатът за кмет на местната коалиция „Ние, Гражданите“ адвокат Теодор Шейков е отстранен заради уседналост, става ясно от решение на ОИК-Бургас. В него се посочва, че при тях е постъпило писмо от ЦИК от 1 октомври, в което се съдържат указания за заличаване на регистрация на кандидат за кмет на община, с основание извършената проверка на обстоятелствата, свързани с правото на български граждани да бъдат избирани за общински съветници и кметове.

  В посочените указания е отразено, че с писмо ГД „ГРАО“ е изпратен резултатът от извършената проверка за наличие на уседналост по смисъла на чл. 397, ал.1 от ИК. Проверката е възложена на ГД „ГРАО“ в изпълнение на решение на ЦИК, което обхваща всички кандидатски листи, във всички избирателни райони, регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27.10.2019-а.

  Централната избирателна комисия, е възложила на ГД „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да извърши проверка на регистрираните кандидати в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 27 октомври 2019 г., която да установи за всеки кандидат български гражданин дали отговаря на следните условия: да има българско гражданство; да е навършил 18 години към 27 октомври 2019 г. включително; да не е поставен под запрещение; да не изтърпява наказание лишаване от свобода; да има постоянен и настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях е на територията на съответния изборен район - община или кметство, към 26 април 2019-а.

  По отношение на Бургас, проверката е установила несъответствие с изискването за уседналост на Теодор Русланов Шейков, регистриран като кандидат за кмет на община Бургас от кандидатска листа МК „ Ние, гражданите“ (ДРП Българската пролет, БЗНС, РДП, Земеделски съюз, „Ал. Стамболийски“).

  „В Изборния кодекс (ИК) за изборите за общински съветници и за кметове е налице изискване за уседналост като условие за упражняване на активното и пасивното избирателно право. По смисъла на чл. 396 и чл. 397 ИК наред с другите предпоставки, право да избират и да бъдат избирани за общински съветници и за кметове имат гражданите, които са „живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“, се посочва в решението на ОИК-Бургас.

  В т.1 на посоченото решение, ЦИК указва, че в изборите за общински съветници, за кметове на общини и за кметове на райони по смисъла на ИК „да си живял най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“, за българските граждани означава - да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях да е в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите – 26 април 2019-а.

  Предвид всичко това ОИК-Бургас реши, че заличава Тодор Шейков от кандидатската листа на „Ние, Гражданите“ и анулира издаденото му удостоверение. Освен, че кандидатите за кмет стават с един по-малко, Шейков няма да участва дори и за избор на общински съветници.

  Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред ЦИК.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.