Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:40Неделя

  08 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Екологичен катаклизъм заплашва парк “Езеро“

  18-11-2019 0 690

  Снимка:

  Част от него може да бъде наводнена

  Помпена станция от 30-те години на миналия век се  затруднява да изтласква сладка вода в морето

  Дона МИТЕВА

  Екологичен катаклизъм заплашва част от Морската градина и по-конкретно парк „Езеро“. „Имаме проблем с южния отводнителен канал на „Черноморски солници“, който трябва да бъде решен с общи усилия от страна на държавата, общината, РИОСВ и нас“, категоричен бе Николай Пиронков, собственик на солниците, използвайки присъствието на голяма част от институциите, загрижени за Атанасовското езеро и екологичното равновесие.

  От над 60 години има проект южният канал, който изхвърля в морето  водосбора и дъждовната вода на голяма част от бургаските квартали и почти обгражда Атанасовското езеро. Той чертае как трябва да се промени, така че неговото заустване да стане гравитационно, така както е на северния канал.

  В момента заустването става чрез изпомпване. Проблемът е в това, че помпена станция, строена в далечната 1930 година, може всеки момент да откаже и съответно това да предизвика наводнение на част от парк „Езеро“. Освен това нейният капацитет отдавна сериозно се разминава с количеството сладка вода, което се събира и трябва да бъде изтласкано към морето. Опасност има и при недобро изпомпване сладки води да навлязат в Атанасовското езеро, което да навреди на екосистемата.

  „Смятам, че това е проблем, който трябва да бъде спешно разрешен. А в неговото разрешаване трябва всички да се включим“, категоричен е Пиронков.

  Подробно от „Черноморски солници“ запознаха зам.-кмета Руска Бояджиева със ситуацията. Тя от своя страна обясни, че този проблем има много аспекти и трябва да бъде огледан от всички страни. „Отвеждането на тези води по друг начин към морето пък влиза в конфликт с туристическата  функция на Атанасовското езеро като цяло. Освен това различните видове собственост също утежняват решаването на проблема“, коментира тя. По думите й за в бъдеще ще има възможност да се финансират комплексни проекти, което да става чрез интегрирани териториални инвестиции.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.