Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:41Четвъртък

  20 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Дебелт иска да се отцепи от община Средец

  29-01-2020 0 620

  Снимка: Wikipedia

  Михаил КОЛЕВ

  Средецкото село Дебелт иска да премине към община Камено. Това стана ясно по време на заседание на общинския съвет в Средец. Причината, по думите на Иван Кичев от БСП е, че в Дебелт вече нямало технически сътрудник и цялата работа падала върху раменете на кмета Ангел Ников, като това било направено умишлено, с цел да се създадат пречки за дебелтския кмет.

  Вестник „Черноморски фар“ потърси за коментар кмета на най-голямото средецко село. Той потвърди казаното от Кичев и заяви, че сред местните наистина тази тема се дискутира усилено, тъй като жителите на Дебелт се чувствали изоставени от община Средец и не усещали никакво съдействие за техните проблеми. Ников е провел разговори с кмета на община Средец инж. Иван Жабов, както и с градоначалника на община Камено Жельо Вардунски и областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Той ги е информирал за настроенията в селото и какви действия смятат да предприемат хората там, ако няма промяна в отношението към тях. Дебелтският кмет се е запознал и с процедурите към евентуално отцепване.

  „Община Камено би ни приела при тях, поне такова е моето наблюдение след разговорите с господин Жельо Вардунски и юриста в неговия екип. Всичко е въпрос на организация. Каквото решат хората на Дебелт – това ще стане. Не съм аз човекът, който ще им казва какво да правят. Но е факт, че от нас всяка година се взимат над 500 000 лева под формата на данъци, а не получаваме нищо. Седем години години живях в Кипър и когато се върнах тук видях в колко окаяно състояние е селото. Ако това не се промени, съвсем логично е местните да решат да потърсят промяна“, каза още кметът на Дебелт.

  За да се случи всичко това трябва да бъдат изпълнени няколко юридически процедури. Първо трябва да бъде създаден инициативен комитет, който да организира подписка за местен референдум. На него трябва да гласуват над 50% от населението, като повече от 55% от запитаните трябва да дадат своя положителен отговор. След това резултатът ще бъде обсъден на сесии в общините Средец и Камено. Засега местните очакват дали ще има развитие по техните проблеми и ако такова няма, те са се зарекли, че ще инициират референдум.

  На въпрос дали евентуално преминаване към община Камено няма да създаде пречки на неговите съселяни, заради по-далечното разстояние, Ников заяви, че това по-скоро ще е проблем за самия него, тъй като той трябва да пътува по-често до общината.

  „Появиха се такива опасения, но когато попитам някой, кога за последно е ходил в община Средец, най-често ми се отговаря, че това се случва доста рядко и някои от тях даже с години не са ходили. Аз лично минимум по два пъти ходя до там, така че евентуално присъединяваме към община Камено ще е неудобство за мен, но това няма да е чак такъв проблем“, каза още Ангел Ников.

  Според кмета на община Средец инж. Иван Жабов подобно желание има само в определени единици от Дебелт, които не го харесвали и затова искали да направят въпросната промяна.

  „Тя обаче няма как да се случи. В селото има много разумни хора, които знаят какво ще стане, ако Дебелт отиде към Камено. Преди години те са били към тази община и са наясно с трудностите. Това е кауза, която е обречена на провал“, категоричен бе Жабов.

  Относно липсата на технически сътрудник в средецкото село той разкри, че в понеделник ще бъде назначена жена, която да изпълнява тази длъжност.

  „Трябва да се спре с тази истерия, че кметът там работи сам. Жената я удовлетворяват условията и ще започне работа в понеделник“, каза още градоначалникът на Средец.

  Ников коментира, че това е наистина така, но техническият сътрудник щял да бъде на 4-часов работен ден, вместо на осем, както е бил предният и от това реално нямало да има ефект, тъй като селото е голямо като население и площ и времето няма да е достатъчно, за да бъде свършена необходимата работа.

  Намеренията на жителите на Дебелт да преминат към друга община не са нещо ново. Преди време някои от тях изявиха желание да станат част от община Созопол, тъй като имат обща граница. В миналото, по времето на социализма, средецкото село е било част от община Камено.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.