Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  18:49Сряда

  19 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургаските тракийци отново отбелязват Деня на Тракия разделени

  25-03-2019 0 638

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

   

  Бургаските тракийски дружества отново ще посрещат 26 март – Деня на Тракия, разделени. В момента в града има две дружества, „Странджа“ и „Екзарх Антим I”. До разцеплението се стигна през 2017 година. Тогава дружество „Екзарх Антим I” напусна националното обединение, а няколко дни по-късно председателят му Тодор Ангелов и отцепниците бяха изключени от редиците на Съюза на тракийските дружества в България. Стигна се до взаимни обвинения между ръководствата на двете организации в морския град. Така за втора поредна година тракийските дружества в Бургас ще бъдат с различна празнична програма.

  „Имаме си собствена програма за празника, която ще изпълним. Нямаме покана нито от някое друго дружество, нито от който и да е, за да отпразнуваме заедно 26 март. Не виждам никакъв проблем всеки да отбележим датата по начин, по който си реши. Когато има национален празник например, не е нужно целият български народ да прави едно и също като събития“. Това заяви пред вестник „Черноморски фар“ Стефан Колев, председател на тракийско дружество „Странджа“.

  Той допълни, че за Деня на Тракия, от ТД „Странджа“ ще поднесат цветя пред паметника на Военния клуб (ДНА). Освен това ще се проведат и няколко тематични лекции. Общите разходи за празника възлизат на около 100 лева, разкри Колев.

  Към момента в тракийското дружество членуват над 1000 души, разпределени в 18 секции. Основната цел на всички членуващи е свързана с материалната база.

  „В момента възстановяваме певчески и танцови състави, имаме много голяма библиотека, която трябва да организираме по някакъв начин, тъй като нямаме и помещение все още. Имаме сериозни планове за бъдещето в тази насока“, каза още Стефан Колев.

  Другото тракийско дружество в Бургас - „Екзарх Антим“ I, също има своя програма за Деня на Тракия. Ден преди самия празник, от 11 часа в Казиното, ще има кулинарно изложение на тракийски гозби. На 26 март ще бъдат поднесени цветя пред паметника на ДНА в града. На следващия ден ще се състои патриотичен рецитал, посветен на празника. Ще бъдат наградени и участниците в конкурса „Георги Кондолов – живот, отдаден на свободата“. За всички тези събития на ТД „Екзарх Антим“ I ще бъдат отпуснати 2000 лева от Община Бургас, която подкрепя дейностите на дружеството. Средствата са заложени в културната програма на общината по повод празника на Тракия.

  Освен двете организации в морския град, почит към делата и саможертвите на тракийци ще отдадат и от секция „Тракийска памет“ към пенсионерския клуб на Пристанище - Бургас. Възрастните хора започнаха със своята програма преди дни. Иван Ангелов, член на сдружението, е разказал за родното си село Кайбиларе (днес село Странджа). Ангелов е споделил спомени, разказани от родителите му, за съдбата на хората, насилствено прокудени от бащин дом в Одринска Тракия и установили се тук, в село Странджа. Освен това са били прочетени стихове на потомци на тракийци и е била изгледана прожекцията на филма „Чонгара - завръщане към корените".

  „Като потомка на тракийци, за мен е гордост, че съм наследник на славни българи-тракийци и се вълнувам сега, в навечерието на един такъв празник - Ден на Тракия. Голям празник, особено за странджанци, хората, които сме потомци на онези тракийци от Странджанската република, просъществувала съвсем кратко време след Преображенското въстание, но оставила много трайни следи в историята на България“, сподели Стоя Янчева, председател на пенсионерския клуб.

  Тя и нейни съмишленички, облечени в рупски народни носии, бяха преди няколко дни Одрин. Там те посетиха български черкви и запалиха свещи в памет на техните деди.

  „Положихме и цветя на паметника на Екзарх Антим I и изпяхме най-хубавите си странджански песни. След завръщането си от Турция ще покажем онова, което още пазим „От диплата на мама". На 26 март ще се включим в общоградското тържество“, разкри още Янчева.

  В Деня на Тракия се чества подвигът на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Отбелязва се като годишнина от деня, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 година от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Тогава са пленени 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

  От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.74519
  gbp Британска лира GBP 2.19707
  chf Швейцарски франк CHF 1.75003
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.