Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:16Неделя

  23 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Блокират ранитидин в бургаските аптеки

  03-10-2019 0 1275

  Снимка: Борислав Пенков

  Ина ПЕТРОВА

   

         

  Едно от най-масовите лекарства срещу стомашни киселини – ранитидин вече трудно може да се намери в аптечната мрежа. Причината е искане за блокиране на eдин от производителите. Бургаски аптеки също започнаха да блокират наличните количества, показа наша проверка.  

           Става дума за следните лекарствени продукти – ранитидин таблетки 150 мг от 20 и 60 броя, както и опаковките от 30 таблетки 300 мг. на един от тримата производители.  Вчера се разбра, че блокирането на наличните количества е до следващо разпореждане. Засега не се предвиждало изтегляне на продуктите. Медикаментът на другите фирми с лиценз все още може да се открие.

           Първоначално за ранитидина бе обявено, че започва проверка поради съмнение за възможен примес с нитрозамини в активните му вещества. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории в САЩ. Съобщението за това пусна нашата Изпълнителна агенция по лекарствата с дата 17 септемри. Две седмици по-късно институцията не е излязла с друга официална информация. Затова пък самият производител пусна писма с искане за блокиране на продукта в аптечната мрежа.

           Вероятно това е свързано с паниката, обхванала световните фармацевтични пазари, след като Федералната администрация за храните и лекарствата (FDA) и Европейската лекарствена агенция (ЕМА) съобщиха, че изследват медикаментите, съдържащи ранитидинов хидрохлорид по подозрение, че едно от помощните вещества при производството им съдържа нитрозамин, който от своя страна е потенциално канцерогенно.

           Ранитидините са изобретени през 1977 г. У нас се продават без рецепта. Това важи и за други медикаменти за лечение на стомашни проблеми от ново поколение, когато са в по-малките си концентрации.

              Припомняме, че през миналата година лекарствените агенции в САЩ и ЕС, включително и българската, спряха 62 вида лекарства за кръвно налягане - валсартани, отново заради съмнение за наличие на канцерогенно активно вещество. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.