Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  13:33Петък

  21 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Баща ми е вечен ученик


  15-08-2019 0 660

  Елена Хайтова - дъщеря на Николай Хайтов:
  Снимка: faragency.bg
  Интервю на Весела ГОРАНОВА

  Изложбата на Елица Гигова, внучка на писателя Николай Хайтов, ни прави съпричастни с творчеството на академик Николай Хайтов и вълшебния свят на Родопите. Експозицията „Родопският свят на Хайтов"  беше открита на 2-ри август и ще може да бъде видяна до края на седмицата. Заедно с Елица Гигова в Бургас гостува и нейната майка - Елена Хайтова. Тя представи най-новата си книга „Орли от пламък". Романът е посветен на баща й Николай Хайтов и съпруга й Никола Гигов. С двете събития семейството отбеляза 100- годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов в Бургас.

   

  - Четвърта  поредна книга издадохте за Николай Хайтов,  какво неизказано досега от неговия живот може да се прочете в нея?

  - Тя се казва „Орли от пламък“ и е за  двамата родопчани и творци - Николай Хайтов и Никола Гигов. Частта за Николай Хайтов се нарича „Заветът на Козия рог“. Тук включвам нещо ново - интимна кореспонденция на Николай Хайтов с негов приятел от детството. В писмата той споделя всичките си мисли като ученик, пише за своята безкрайна бедност, описва я без да се оплаква. Вижда се колко е бил самотен и  търси близостта на приятелите, с които е раснал и между тях винаги е родното село Яворово. Освен това в книгата са подробности около създаването на филмите „Козият рог“ и „Капитан Петко войвода“. Споровете, които са се водили около  тях.

  - Какво не знае широката аудитория?

  - Гледайки филмите и големите тържества, публиката може би е мислила, че всичко е прекрасно и безпроблемно и едва ли не Хайтов е на върха на славата, като е събирал само овации, но това не е присъщо за него. Вижда се как и на художествените съвети той е имал редица трудности и проблеми. Питали са го какво е искал да каже с филма за „Капитан Петко войвода“ и той изброява аргументи, които са много важни и които публиката не знае. Спорило се е кой да играе главната роля.  А той казва, че не може да издаде тази тайна. Задавали са му провокационни въпроси: не е ли малко наивистичен този филм, написан за юноши. Той изтъква шест аргумента, които са важни. Един от тях е, че Капитан Петко Киряков е герой, който оцелява до Освобождението и е единственият без поборническа пенсия. Званието му е дадено от руския император. Когато го питат за кого е предназначен този филм, той отговаря, че е за българи, но и за недотам българи, за да могат да се запознаят с такава голяма личност като него. Излиза филм за филмите, който показва как критиците са гледали на филмите. Един от тях казва, че той не е на особена висота и нещо важно - и затова той затварял телевизора, а другите, които го харесват и опонират, че ако на него му се иска да затвори телевизора, то те искат го счупят, защото до такава степен са харесвали филма.

  - Как си обяснявате успеха на филма „Капитан Петко войвода“?

  - Народът е жаден да види своите герои,  не само лустросани и показани в легенди, а в моменти на слабости. Замисълът на Хайтов е да представи не толкова Капитан Петко като герой в битките, а в мирно време. Това го е изкушавало и това се е харесвало на публиката, той би могъл да си почива на лаврите, но размирната му душа не стои мирна в мирно време,  усеща, че и тогава проблемите са още по-големи.

  - Имахте премиера на книгата си в Бургас, как ще отбележите 100-годишнината му.

  - Той е роден на 15 септември. Винаги съм казвала, че е вечен ученик, роден на 15 септември и умира на 30 юни - последният учебен ден. Живял е символично една учебна година. Малко е времето до края на годината, за да се побере всеобхватният Хайтов в тези три месеца за честване. БАН обяви годината, посветена на него. Първо премиера на книгата „Орли от пламък“ бе в Казанлък, където я дописвах, както и в района на град Шипка и Стара Загора.
  През септември честванията ще започнат в Старинен Пловдив със специална програма. Там организирахме конкурс за ученици. Всички пловдивски училища участват в него, той е под мотото: „Планината може да не повдигнеш, но си струва да опиташ“. На 17 септември в Балабановата къща ще бъдат наградени призьорите. Ще бъде изнесен моноспектакъл на Васил Банов -„Дърво без корен“. От 20 до 25 септември цялата седмица ще бъде посветена на писателя, ще има още една премиера на книгата, както и изложба на дъщеря ми - „Родопският свят на Николай Хайтов“. Брат ми - Здравец Хайтов ще представи снимки и картини от  фотоси на Николай Хайтов и Борис Димовски, както и филми за Хайтов. В Смолян, Яворово и София ще има честване.
  Брат ми ходи в Малта, където българите там също го почетоха, а дъщеря ми беше в Лондон и там също в училище бе отбелязана годишнината.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.