Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:16Сряда

  23 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Българите ядем малко риба, сочи анкета на ЕК

  11-06-2019 0 464

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

  Жителите на страните от Eвропейския съюз са пети в света по консумация на риба и аквапродукти, като на първо място е Китай. Най-много риба ядат в Португалия в рамките на Съюза - 57   кг за година на глава от населението. В България този дял е едва 7 кг.  Тези  и още данни бяха изнесени пред родния бранш в Бургас на среща, където бе представено проучване за навиците на потребителите на ЕС относто продуктите от риболов и аквакултури. На представянето присъства и зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Събитието бе организирано от Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и с участието на представители от Европейската комисия Главна дирекция „Морско дело и рибарство“.

  „Проучването на ЕК дава сведения за развитието на пазара за риба и аквакултури. То е проведено сред консуматори на риба от всички страни членки на ЕС. Като са анкетирани над  28 хиляди  потребители. Основните въпроси са свързани с това, какви са техните навици, предпочитания по отношение на консумацията на продукти от риболов и аквакултури, от къде предпочитат да са продуктите, къде ги консумират и др.“, обясни д-р Лозана Василева. Пред присъстващите тя направи и анонс за предстоящо отваряне на нови мерки в сектора, по които могат да кандидатстват.

  Подчертано бе, че специално за България, според изследването, има широки възможности за развитие на сектора и увеличаване консумацията на рибни продукти.

  „Повече консумираме, отколкото произвеждаме. Вносът е основно от Норвегия, Китай, Еквадор и Индия. А ЕС е най-големият пазар “, е изводът, който представи Франгискос  Николиан от ЕК. Това е част от заключенията от проучването „Навици на потребителите на ЕС относно продукти от риболов и аквакултури“.

  Стана ясно още, че европейците залагат най-вече на риба тон, треска и сьомга, а също така и на скариди.  А сьомгата е рибата с най-важното търговско значение. Аквакултурите имат голям потенциал за развитие из цяла Европа, защото  се консумира повече риба от уловния кестор. Докладът показва, че е увеличена зависимостта от внос на риба за ЕС. Основно се внася замразена риба, полуфабрикати и консерви.

  За сравнение, гост-лекторът изтъкна, че се внася пет пъти повече риба в Европа, отколкото месо, което е още едно доказателство за това, че този сектор има потенциал за развитие. 

  Производството на аквакултури не бележи голям ръст в отчетния период.  Произвеждат се основно  миди, стриди, калкан, червена риба тон.

  Що се касае за навиците на потребителите, проучването сочи, че българите имат сходни такива с европейците. Стъписващ обаче е фактът, че ние, заедно със северните ни съседи – румънците, ядем по-малко риба. Толкова, колкото консумират в държави, които нямат излаз на море.

  Броят на българите, които ядат риба поне веднъж на месец е по-нисък в сравнение с другите европейци. Хубавото е това, че ние си я набавяме от специализирани магазини или от рибни ферми, за разлика от другите народи от общността, които залагат на супермаркетите. Нови продукти  сме склонни да опитваме даже повече от другите. Като за това се възползваме основно от промоциите в големите вериги магазини.

  Нашего брата изтъква като мотив за консумация на риба това, че е здравословна храна с малко мазнини и добри вкусови качества. Но и голяма част от участниците в изследването подчертават, че цената е висока и затова се ограничават. У нас няма предпочитания дали е див улова или от ферми, докато по-голяма част от европейците предпочитат дивия улов. Всички обаче са на едно и също мнение, че външният вид, свежестта и цената са от водещо значение за избора, като у нас на първо място се изтъква цената.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.