Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:54Вторник

  10 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Адвокат Драгомир Ошавков: Служебно отстраняване на Николай Димитров ще е опасен прецедент

  07-11-2019 0 2362

  Снимка:

  „Това ще ни нареди до страни като Северна Корея“, смята той

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Служебно отстраняване на Николай Димитров, както и на двамата общински съветници в ареста – Георги Георгиев и Петър Тодоров, ще е опасен прецедент, смята адвокат Драгомир Ошавков. Пред наш репортер бургаският юрист коментира казуса с арестувания избран кмет на Несебър и невъзможността до момента да положи клетва като такъв. Димитров е обвинен като лидер на организирана престъпна група за купуване на гласове. Той е в ареста още отпреди вота на 27 октомври, когато бе избран на първи тур с 62% от гласовете на несебърци.

  „Не знам дали хората осъзнават опасността от това валидно даден вот на избирателите и съответно кандидати, обявени за избрани, да бъдат заменени със следващи поред чрез свободно тълкуване от ЦИК на закона. Това важи и за общинските съветници и за кмета. Това ще е опасен прецедент, където български граждани, които не са лишени от право да бъдат избирани, са отстранявани „служебно“ от пасивно избирателно право - това да бъдат избирани“, заяви той и добави, че един такъв прецедент ще ни нареди до страни като Северна Корея.

  Коментарът на Ошавков дойде във връзка с наш материал, в който се посочва, че ЦИК ще тълкува текст от Избирателния кодекс и по-точно какво означава „полага клетва на следваща сесия“ – дали конкретно следващата сесия, или всяка следваща.

  „Текстът не оставя никакво съмнение, че става дума за всяка неопределена следваща сесия. Ако волята на законодателя е била да ограничи възможността да се закълнат на точно следващата първа сесия, текстът щеше за звучи така: „...на следващата сесия“, категоричен е юристът.

  Ошавков изтъкна, че основно положение в демократичните страни, каквато сме и ние, е да зачита вота на избирателите.

  „Изборите са един от малкото случаи на пряко проявление на волята на народа. И кметът, и общинските съветници са изборни длъжности - те получават правомощията си пряко от народа, не от държавната администрация. Ако с действията си държавата в лицето на ЦИК или репресивен орган, в какъвто се превърна прокуратурата, се намесят в този избор, тогава се нарушава основен принцип на демокрацията“, убеден е адвокатът.

  Във връзка с всичко посочено от него като тълкувание на закона, той смята, че правилното решение е да се позволи на кмета и общинските съветници да положат клетва.

  „Нека встъпят в длъжност, а после ако преценят, че има основания, да поискат отстраняването им. Към настоящия момент те не са лишени от избирателно право. Ако в ЦИК са учили Конституционно право от същите учебници, откъдето и аз - решението трябва да е такова“, уточни той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.