Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:16Сряда

  23 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  30 павилиона от „Лакомата спирка“ – аут със строежа на амфитеатъра

  12-06-2019 0 4550

  Снимка: faragency.bg

  Преместваемите са останали само 5 на брой

  Районният кмет на Меден рудник Магдалена Манолова посочи неправомерно преотдаване на обекти

  Търговците – несигурни за бъдещото си

   

  Георги РУСИНОВ

   

  30 павилиона на „Лакомата спирка“ в Меден рудник ще бъдат съборени след като започне строежът на амфитеатъра. Това заяви за „Черноморски фар“ районният кмет на най-големия бургаски комплекс Магдалена Манолова. Тя посочи, че около 30 са обектите, които са с разрешение за строеж по вече отменения чл.120 от предходната Наредба. Едва 5 са обектите по чл.56, които са със статут на преместваеми. Съществуващите около 40 обекта са на терен публична собственост и са временни.

  Още по време на общественото обсъждане, провело се миналата седмица, Манолова и главният архитект на общината Веселина Илиева обясниха на хората, че тези обекти вече не са толкова необходими, колкото е било преди 20 години примерно. Тогава е нямало големи магазини, аптеки и други необходими за комплекса търговски площи. Затова общината е решила проблема тогава с обособяването на тези павилиони. Двете обясниха, че днес Меден рудник има почти всичко необходимо и тези магазинчета остават излишни. Илиева например посочи огромното желание на хората, живеещи в зона „А“ на комплекса, за обособяването на парк, защото това е нещото, което липсва в районния център.

  Недоволството си естествено остро изразиха част от търговците от „Лакомата спирка“. Манолова им отговори, че разбира притесненията им, но те нямат никаква собственост, тъй като земята е общинска.

  „Да не говорим, че някои павилиони са преотдавани неправомерно“, добави тя.

   „Не мога да кажа конкретно, но има случаи на преотдаване на обекти. Към настоящия момент не мога да заявя дали има такива. По принцип ние не го проследяваме процеса, но самите търговци имат подписани договори с общината и знаят, че не трябва да ги преотдават. Те са с такъв статут на временни обекти“, каза Магдалена Манолова.

  Тя добави, че не знае и няма как да знае на какви наеми се преотдават обектите. Публична тайна е обаче, че голяма част от наемателите не са самите собственици, които са в договорни отношения с общината  и ползвателите им плащат високи наеми за правото да ползват обекта.

  „Това не мога да докажа, но сме се натъквали на случаи на преотдаване на обекти, което е неправомерно. В крайна сметка те са тук от доста години. Преотдаването трябва да се установи, така че ако се докаже преотдаване могат дори да бъдат премахнати, особено тези, които са по чл.56, а не с разрешение по отменения чл.120. Те са собственици на обектите, но теренът под тях е общинска собственост“, поясни районният кмет.

  Във връзка с това дали има преотдавани обекти в момента, Манолова коментира, че в момента се извършва проверка на място на всички обекти.

  „Просто изчакваме чисто да видим как ще се развие ситуацията с отпускането на финансов ресурс за приключване на проектиране, за да знаем в кой момент ще започне поетапното премахване на обектите. Направен е оглед на всички въпросни обекти, в момента събираме документи от колеги от общината и самите обекти. Установяваме ситуацията със сегашните търговци там кой какви документи има. Вървят си проверките, които са свързани с разрешението за поставяне, разрешителните за строеж, има ли преотдавания. Не са малко обектите“, каза още районният кмет.

  Още по време на обществено обсъждане, където бе представен и идейният проект на амфитеатъра от администрацията обясниха най-вече на търговците, че има предвидени 10 павилиона. Те обаче ще са обекти от необходимост – за кафе, цигари, вестници, закуски, цветя, ключари, обущари и други подобни. Не са един-два павилионите, в които в момента се продават дрехи. Именно техните собственици бяха най-недоволни от проекта за амфитеатъра, защото няма да могат да се помещават в предвидените там места. Малко след Нова година те са стартирали и подписка помежду си, с която изказват категоричното си несъгласие с това магазините им да бъдат съборени. По думите им с подобни политики общината ще изгони младите хора, каквито били те, и няма да има кой да се радва на новия амфитеатър.

  Тук се намеси архитект Илиева и им обясни, че в целия град се премахват преместваеми обекти, не само в Меден рудник.

  Гласно подкрепата си за амфитеатъра и твърдо против павилионите изявиха живеещите в големите т. нар. военни блокове до „Лакомата спирка“.

  „Искаме повече зеленина, а не още строежи. Павилионите да се сведат до минимум. Това тук заприличва на азиатска картинка – дюнери, пици и закуски навсякъде“, обясни господин от блок 25 по време на обсъждането. Към думите му се присъединиха и други живеещи в зона „А“.

   

  Мнението на търговците

   

  Наш репортер отиде на място до „Лакомата спирка“, за да разговаря с част от търговците там. Дадените мнения бяха много полюсни – имаше доволни, недоволни и такива, които не искаха да коментират. Други пък се бяха предали на съдбата и не мислеха много-много какво ще е бъдещето им.

  Николина, която има магазин за дрехи, например беше от недоволните. Както писахме по-горе, търговците на дрехи няма да бъдат допуснати до новите места в амфитеатъра. Тя изрази мнението си, че проект за амфитеатъра не е подходящ за това място.

  „Погледнато реално, то се прави само за зона „А“, а не за Меден рудник. Аз живея на другия край на Меден рудник. Като има концерт, дали ще дойда до тук? Би трябвало да се намери терен в центъра на комплекса. Това не е център, тук е зона „А“, макар че искат да го превърнат в център, но то няма как, защото онези блокове са много отдалечени“, каза тя.

  И тя като повечето си колеги, продаващи дрехи, не е съгласна с проекта.

  „Ще има 10 павилиона, но ние няма да можем да развиваме бизнес там. Искат да се развива уж бизнесът, а с нищо не ни стимулират. Още не съм мислила какво ще правя, но и това време ще дойде. Най-вероятно в комплекса ще търся мястото, защото като гледам, в града има много празни помещения и за това голяма роля изиграха МОЛ-овете в „Изгрев“ и „Славейков“, каза Николина, която е в района, откакто ги има павилионите.

  „Какво им пречеше да ни запазят павилионите и да направят амфитеатър като искат? Като идва цирк, как успява да се позиционира и с нас наблизо? Ние предлагаме и компромисно решение. Ще пребоядисаме павилионите в един общ цвят, ще ги отремонтираме да станат малко по-угледни, а те нека пак си направят парк. Защо толкова народ да остава без работа? Не може само паркове да се правят, трябва да има и икономика. Трябвало младите да ходят, ами то ние сме младите и като ни оставят без работа, какво ще правим в този парк?“, каза още жената.

  Единият от двамата ключари в района пък бе с доста апатичен поглед върху ситуацията.

  „Те няма да ме преместят, а ще ме изгонят. Не ме искат. Има и друг ключар, който е на 30 метра от мен, а едва ли в тези нови павилиони ще ни пуснат и двамата. Есента ще видим, ако ни дадат разрешително – добре, ако не, няма да го мисля много, не се притеснявам“, сподели мъжът, който от десетина години работи в района. Преди това е бил гумаджия до болницата, след това ключар, като веднъж се мести и до голям хипермаркет за хранителни стоки - близо до спирката.

  Ключарят, който пожела да остане анонимен, заяви, че е чувал за неправомерни преотдавания на обекти, но не знаел кои са  - не се интересувал от работата на колегите си, а и нямало кой да каже, че е взел така обект.

  Цветарката Цвета Йорданова бе сред по-разговорливите. Причина за това се оказа, че жената се отказва от бизнеса си, но не заради това, че ще им събарят павилионите, а защото имала здравословни проблеми.

  „Аз съм от 21 години тук и от тогава се говори, че ще ги събарят. Аз лично ще работя още 20 дена и се отказвам от магазина. Напускам по здравословни причини. Мисля, че първо трябва да се оправи пътя за Меден рудник и още други важни неща и тогава да се мисли за красоти“, спомена Цвета.

  И тя като ключаря изказа съмнения относно това кои търговци ще бъдат допуснати до новите павилиони, тъй като и цветарските магазини са няколко в района.

  Друг представител на търговците на дрехи – Надежда Силизньова обясни, че обмисля алтернативни варианти. В момента със сина й разработвали онлайн магазин, но все още не било ясно кога ще е готов. Тя не бе много запозната с това какво ще се случва, тъй като е изпуснала общественото обсъждане.

  „Поне от 15 години сме тук. Това ни е работата, с това си изкарваме хляба – аз и синът ми. Нямаше как да съм на общественото обсъждане, защото бях на работа. Те в едни такива часове ги правят, че да има десетина души. Ние също сме подписали подписката на недоволните. Доколкото знам, до края на годината имаме време още. Но мандатът ни изтича. В крайна сметка животът продължава, ще вземем някъде другаде ако трябва и така. Макар че тук плащаме много по-малко. От тук нататък, където и да отидем ще плащаме повече“, обясни магазинерката.

  Най-неразговорливи бяха търговците на закуски, което в случая можем да отдадем на това, че явно са решили, че поне те със сигурност ще запазят дейността си в новите десет павилиона след като се реализира проектът.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.