Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:52Събота

  26 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 19° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  14 рецепти на кулинар № 1 в Слънчев бряг са включени в швейцарска кулинарна енциклопедия

  10-09-2017 0 4119

  Снимка:

  Испанска, френска и белгийска кухня върти Тодор Тодоров

   

  Приготвя „паеля“ за испанци и е шлагер на сезон 1971-ва сред туристите

   

  Те опитват шедьоври като филе „Слънчев бряг”, „Оскар”,“А ла мениджър”, шатобриан „Мексико”, филе „Ориентал”, шницел „Женева”, шведски бифтек

   

   

  Максим МОМЧИЛОВ

   

  На   31 август на 79 години почина бившият главен технолог на  Слънчев бряг Тодор Тодоров. Настоящият текст е спомен за него. Поклон пред паметта му.                                                                                                                                                                                                                                                       

          

  Тодор Тодоров е приготвял ястия с вкуса на българската кухня във Финландия, Швеция и Норвегия, Италия, Кипър, Португалия, Чехословакия, ГДР и ГФР, Япония и Швейцария. Бил е преподавател в професионалното училище по туризъм в Слънчев бряг и в Института по туризъм-Бургас.                                                                                                                                Запознах се с Тодоров през 80-те години,  разговаряхме  понякога надълго и нашироко, и след неговото житие-битие разбрах, че е  школувал по време на престоя си и в швейцарска кулинарна академия. Тогава ми стана известно, че когато вижда кулинарните произведения на Тодоров, поднесени на някои от приемите, президентът на Академията Рене Крамер започва разговорите си с него с обръщението: „Господин Професоре” като уважение за кулинарното изкуство, което българинът демонстрира.                         Не знаех за смъртта на Тодор Тодоров на 31 август, но и след неговата кончина той ще остане  в онази личност, символизираща готвача.

  Кухнята е главният храм,в който всички се молят .Върховният жрец в него е готвачът. Той лекува всички мъки, грижи и страдания. Велик е Бог и готвачът е неговият пророк. Съдбата на бившия главен технолог по храненето на кк „Слънчев бряг” Тодор Тодоров сякаш е олицетворение на тази перифразирана максима в храма на кулинарията, у нас и в чужбина.

        Първото работно място на Тодор Тодоров обаче не е в кухнята, а на изкопите за строителството на Главна дирекция, общежитията „Лале” и „Кокиче” още в самото начало на изграждането на Слънчев бряг, когато се наливат основите на най-големия ни туристически комплекс.                                                                                                                                                                     

  Първият му работен ден е на 18 октомври 1960 г. По-късно завършва първия курс за помощник-готвачи и постъпва на работа в кухнята на ресторант „Орфей” на 1 юни 1961. Там трупа опит до 1967 и изминава пътя от помощник до заместник главен-готвач, след което  е изпратен в столицата на 6-месечен курс за усъвършенстване в професията и придобива сертификат за главен готвач. След завръщането си работи като главен готвач в „Диамант”, „Тракия” и  „Меркурий”, а от 1971-ва - в „Гларус”, където се хранят изключително чуждестранни туристи. Обявен е за кулинар №1 на Националния конкурс за готвачи през 1967, а през 1973-та е удостоен със златен Орден на труда.                                                                                                                                                        

  С нарастване на изискванията към храненето на туристите през 1974 г. е назначен за главен технолог в ДФ „Слънчев бряг”, където отговаря за контрола при приготвянето на храната в 113 хотела и 80 ресторанта. През 1976 на международното гастрономическо шоу в Прага е един от малцината кулинари, участващ в два конкурса и печели златен и сребърен медал.                                                                                                                                                     

  По време на престоя си в Швейцария се запознава с президента на тамошната  кулинарна академия Рене Крамер, като му се представя като обикновен готвач от България. Когато вижда кулинарните произведения на Тодоров, поднесени на някои от приемите, президентът започва разговорите си с него с обръщението: “Господин професоре” като уважение за кулинарното изкуство, което българинът демонстрира.                                               В знак на признание към неговия професионализъм 14 негови рецепти за приготвяне на ястия са включени в енциклопедията „Интернационална кухня - бюфети и приеми”, издание на Академията по готварство на Швейцария от 1976. Рецепти на Тодоров са включени в кулинарни издания, тиражирани  в Германия, Финландия и Япония.                                                                                                                                                                   Неговото верую е цитат от енциклопедията на Френската кулинарна академия: „От първото поемане на въздух след раждане, до последното си  издихание, онова от което човек има най-голяма нужда, е храната. Да бъдем горди, че служим на тази кауза!”.                                                                                                                                                       Служейки на тази кауза, Тодоров специализира френска кухня в клуб „Медитеране” в Слънчев бряг, а след завръщането си от Швеция и назначаването му за главен готвач в „Меркурий”, заведението се превръща в специализиран ресторант за шведски туристи.                                                                    Майстор-готвачът Тодоров се превръща в шлагер на сезона през 1971, когато постъпва на работа като главен майстор в кухнята на хотел „Гларус”, чийто ресторант е лукс категория .Тогава той е само на 33 г. Макар и млад, вече е известен с богат кулинарен опит и постижения. Той предлага в менюто на ресторанта разнообразни студени и топли ястия и предястия, салати и десерти. Още през първата година благодарение на него се сервират 17 нови специалитета. Повечето от тях имат френски имена, заради преобладаващата клиентела от френски туристи, които посещават ресторанта на свободна консумация.                                                                                                                                                              

  В „Гларус” Тодоров въвежда и поредното си ноу-хау. В менюто се появява позицията: „Ястие по желание и вкус на клиента”, като на поръчителя се дава възможност да присъства при приготовлението на ястието. През този период му се налага да изпълни поръчка за „паеля”. До приготовлението на ястието се стига заради испански турист, женен за шведка, който обиколил целия Слънчев бряг в търсене на ресторант, където се предлага яденето, докато не го насочили към „Гларус”. Испанецът довел цялата си челяд, заснел с камера приготвянето на паелята, започнал да се храни само в „Гларус”, а в следващите сезони пристигал със свои роднини от Испания, чиито кулинарни капризи били задоволявани от екипа на Тодоров. Повторни завръщания стават характерни и за австрийски, френски, германски, английски, шведски и белгийски туристи. Те имат шанса да вкусят от такива кулинарни шедьоври като: филе „Слънчев бряг”, „Оскар”, „А ла мениджър”, шатобриан „Мексико”, филе „Ориентал”, шницел „Женева”, шведски бифтек. Сред тях най-популярният специалитет на ресторанта е „Гларус”.                                                                                                                                                                        

  Добре оформената порция от телешко месо, поръсена с чер пипер и сол, се потапя в гореща мазнина от двете страни, така че външността й да добие розов цвят. След това порцията се поставя в плато на подложка от панирана филийка хляб, а отгоре й се добавя навито на руло изпържено омлетче. Върху омлетчето се нареждат задушените в масло и бяло вино миди и се прибавя гарнитурата от пържени картофи.                                                                                      

  Отделно в стъклена чаша върху лед се поднася и друга гарнитура от домати, краставици, гъби, месо от раци, а в сосиера - сос от лук, домати, бяло вино, дафинов лист, чер пипер и магданоз.                                                                                                                                                                                         Това всъщност е само една от своеобразните визитни картички на Тодор Тодоров. С афинитета си към предизвикателствата и признанието, че за да бъдеш добър готвач, трябва да влагаш част от сърцето си във всичко, с което се захващаш, той несъмнено ще остане като една от легендите в дългогодишната история на Несебър.                                                                 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.